NRK Meny
Normal

- Reindrifta blir utmarksadel

- Reindrifta blir gjort til en utmarksadel, sier Toril Bakken i forkant av Sametingets behandling av retningslinjer for endret bruk av utmark.

HØR DEBATTEN OM ENDRET BRUK AV UTMARK

Rein på beite
Foto: Børretzen, Sverre A. / Scanpix

Bakken er fra Alta og representerer Finnmarkslista.

Hun mener flertallet på Sametinget gjennom sitt forslag til retningslinjer prioriterer reindrifta foran alle andre samiske utmarksnæringer.

HER ER FORSLAGET SOM DEBATTERES

 

- Utmarksadel

- Det kan ikke være sånn at andre skal ha større verdi enn andre, og det må være prinsippet, sier Bakken.

Og dette er hva hun mener med at reindrifta blir "utmarksadel" i utmarka:

- I denne sammenhengen har reindrifta fått et eget kapittel hvor man i detalj viser hva man skal ta hensyn til. Men dette gjør man ikke i forhold til de andre samiske næringene.

Frykter avslag

Bakken driver næringsfiske og bær- og urteplukking ved Iešjávri. Hun har en søknad inne hos Finnmarkseiendommen (FeFo) om å få erstatte dagens bygning ved Iešjávri med en næringshytte.

- Jeg har fått klar beskjed fra FeFo om søknaden vil bli etter de retningslinjene om endret bruk av utmark. Det er veldig lett å dømme utmarksnæringen min nord og ned, og jeg frykter at all utmarksnæring i Finnmark vil stoppe opp, sier Bakken og frykter at hun ikke får bygget en næringshytte.

- Skal sidestilles

Egil Olli i Arbeiderpartiet støtter flertallsforslaget.

Han mener Toril Bakkens tolkning av retningslinjene er feil.

- Vi har fått et nytt lovgrunnlag. Jeg mener man skal likestille utmarknæring, landbruk eller reindrift i forhold til næringshytter, sier Olli.