Presidentens bror vraket, Gaup nominert på topp

Under nominasjonsmøtet til sametingsvalget i Avjovárri AP, brukte partimedlemmene fra Karasjok AP sitt flertall til å velge sin egen kandidat på topp.

Kåre Olli
Foto: Thor Thrane

Kåre Olli ble vraket som førstekandidat til Arbeiderpartiets liste til sametingsvalget under nominasjonsmøtet i Ávjovárri i går. I stedet ble Marit Kirsten Anti Gaup fra Karasjok valgt som førstekandidat.

Skuffet Olli

– Karasjok Arbeiderparti markerte allerede i begynnelsen av møtet at de hadde flertall og kunne gjøre som de ville, og det viste de også ved stemmegiving, sier en skuffet Kåre Olli.

Etter kampvotering, endte han til slutt på tredje plass.

Han er overrasket over at partifellene i Karasjok brukte makta si slik de gjorde i går.

– Vi får se om det var riktig å bruke makta på den måten som de gjorde.Under valget er det det velgerene som skal avgjøre om vi kommer i posisjon, og jeg er ikke så sikker på at vi har gjort det rette valget her i dag, sa Olli etter møtet.

Rykket opp på førsteplass

Marit Kirsten Anti Gaup

Marit Kirsten Anti Gaup var opprinnelig foreslått på 2. plass i Avjovarri AP.

Foto: Thor Thrane

Marit Kirsten Anti Gaup som opprinnelig var foreslått på andreplass, endte til slutt som første kandidat, etter at leder i Karasjok arbeiderparti først foreslo John Henrik Eira som førstekandidat.

Hun er glad for den tilliten hun nå har fått.

– Det er utrolig gledelig, det hadde jeg ikke trodd på forhånd, sier Gaup.

Kamp i kulissene

Hun innrømmer at det har vært en del kamp i kulissene i forbindelse med nominasjonsmøtet.

– Det var veldig mange ulike grupperinger på møtet, også innad i Karasjok Arbeiderparti, sier Gaup.

Hun er så langt den eneste kvinnen i Arbeiderparitet som er nominert på førsteplass i de ulike valgkretsene. Om hun også stiller som presidentkandidat, det har hun ikke tatt stilling til ennå.

–Men det er klart at når man stiller som førstekandidat, så blir man automatisk også aktuell som presidentkandidat, sier Gaup.