Hopp til innhold

- Tankene mine får du aldri

– Tankene mine får du aldri, kommenterer Aps ordførerkandidat i Tysfjord, Ellbjørg Mathisen som vil vente på forhandlingene før hun uttaler seg om med tanke på konstellasjoner i det nye kommunestyret i Tysfjord.

Ellbjørg Mathisen
Foto: Harriet Aira / NRK

Tradisjonen med konflikt mellom øst- og vestsida i Tysfjord gjør nok samarbeid over fjorden vanskelig, selv om alle nyvalgte, kommende kommunestyrerepresentanter ikke vil uttale seg spesielt om konstellasjonene til kommende kommunestyre.

Avhengig av samarbeid

 

Ingar Nikolaisen Kuoljok

Ingar Nikolaisen Kuoljok

Foto: Harriet Aira / NRK

Skal Felleslista, med fire representanter i det kommende kommunestyret, alle fra vestsida av kommunen, komme i posisjon, er de totalt avhengig av samarbeid med den andre lister. Og det er ikke utenkelig at de vil ta Senterpartiet med sine tre representanter inn i varmen sammen med Ungdomslista som har to representanter inne til kommende periode.

Samtlige lister har representanter fra vestsida av Tysfjord, og med denne konstellasjonen får de et knepent flertall med ni av 17 representanter.

- Ingen kommentar

Ingar Nikolaisen Kuoljok vil ikke kommentere dette, annet enn at Felleslista må se på flere alternativer hvordan de kan komme i posisjon.

Inge Olsen

Inge Olsen.

Foto: Harriet Aira / NRK

Etter valget troner Inge Olsen øverst på Ungdomslista. Fram til konstitueringa, som er 10. oktober, holder ungdomslisterepresentanten kortene tett inntil seg om mulig samarbeid. Olsen utelukker ikke samarbeid med partiene fra verken vestsida eller østsida av kommunen.

- Jeg vil ikke utelukke noe som helst, men vil ikke si noe mer om det. Vi vil holde kortene tett inntil brystet inntil vi får oversikt hva de andre kan tilby, sier han.

Fåmælt

Ordførerkandidaten til Senterpartiet i Tysfjord, Anders Sæther, er også fåmælt når det gjelder å uttale seg om samarbeidspartnere til kommende kommunestyre, og til ordførervalget. Han utelukker ikke at han bekler ordførerposisjonen i Tysfjord de neste 4 år, og er taktisk åpen om flere samarbeidsalternativer.

- Før gruppa har diskutert dette, skal jeg ligge veldig lavt med å uttale meg om det, kommenter Anders Sæther, som heller ikke utelukker et "rød-grønt" alternativ i Tysfjord med SP, AP og SV i posisjon.

Korte nyheter

  • Fosen-rettssaken: Ba om frifinnelse

    I sin avsluttende prosedyre i rettssaken mot Fosen-aksjonistene i Oslo tingrett mandag, la aksjonistenes forsvarer Olaf Halvorsen Rønning ned påstand om at de 13 tiltalte i saken frifinnes.

    I sin prosedyre viste han blant annet til at de tiltalte handlet slik de gjorde fordi de opplevde at det i denne saken ikke fantes alternative ytringsformer for å få sentrale myndigheter til å erkjenne at det pågikk et menneskerettighetsbrudd i Norge, og få myndighetene til å følge opp en enstemmig dom fra Høyesterett.

    – Etter vårt syn er disse handlingene de har foretatt, rettmessige i lys av den retten de har etter Grunnloven og EMK til å ytre seg i fred, sier Rønning.

    Han trakk også fram at folk som har engasjert seg i saken hadde skrevet kronikker, arrangert lovlige demonstrasjoner, holdt appeller og skrevet leserinnlegg.

    Likevel hadde ikke regjeringen fått på plass en løsning som fikk menneskerettighetsbruddet til å opphøre.

    Aktoratet la fram påstand om at Fosen-aksjonistene bør straffes med bøter på 6000 kroner hver, eller fengsel i seks dager.

    12. april forkynnes dommen til de tiltalte.

  • 13 kunstnere fra Nordland får Statens kunstnerstipend

    12.000 kunstnere i alderen 20-80 år søkte om å motta Statens kunstnerstipend. Av dem har 13 fra Nordland fått det gjeve stipendet:

    Kristine Larmo

    Lasse Marhaug (bildet)

    Fredrik Tjærandsen

    Markus Johnsen Thonhaugen:

    Astrid Felicia Ardagh

    Thoralf Fagertun Karoline

    Una Moen

    Marianne Lauritsen

    Truls Krane Meby

    Cathinka Mæhlum

    Pernille Øiesvold Øien

    Marie Kristine Skogvang-Stork

    Mia Tian Stenbro

    Utvalgsleder i Statens kunstnerstipend, Arnfinn Bjerkestrand, forteller at det var hard konkurranse for å motta stipend.

    – Vi har 120 representantar i 23 komitear som har vurdert søknadene. De har gjort tøffe prioriteringer og svært mange kvalifiserte søkerere får avslag.

    Lasse Marhaug
    Foto: Presse