NRK Meny
Normal

Flere Finnmarkskommuner kan bli én kjempekommune

I dag gikk startskuddet for kommunereformen. Et av forslaget som er kommet er å slå mange av Finnmarks kommuner sammen til én kjempestor kommune.

Finnmarkskart

Fylkepolitikerene foreslår å slå sammen Kautokeino, Karasjok, Porsanger, Lebesby og Gamvik kommuner til én diger kommune. Sametingspresidenten sier at hun ikke kan se for seg at en så stor kommune kan drives effektivt.

Foto: ukjent

Fylkespolitikerene mener at det burde bli færre kommuner, som også betyr at større kommuner. I dag startet kommunereformen og flere forslag er blitt lagt frem, deriblandt for Finnmark. Sametingspresident Aili Keskitalo forteller at hun nesten måtte le da hun så dette forslaget.

– Jeg måtte nesten le litt, sier hun.

De foreslår blandt annet å slå sammen Kautokeino, Karasjok, Porsanger, Lebesby, og Gamvik, noe som utgjør et svært område.

– Men det er klart at dette er jo bare et forslag, og det er bra at folk ser dette og kan begynne å debattere om temaet. Kanskje til og med også bli litt provosert og snakke om hvordan man egentlig vil ha det, sier Keskitalo.

Hun sier at dette kartet er bare tegnet på et vanlig skrivebord og at hun ikke kan forstå hvordan en så stor kommune skal kunne bidra til en mer effektiv forvaltning og at den skal kunne gi bedre tjenester til befolkningen i den digre kommunen.

Lang reise gjennom den "nye" kommunen

Keskitalo skal på sommerferie til Lebesby kommune og Ifjordfjellet hvor hennes morsslekt har sommerbeite og hvor de også skal på slektstreff. Da blir hun å kjøre gjennom bare en del av denne potensielle storkommunen som nå er foreslått.

Aili Keskitalo

Sametingspresidenten Aili Keskitalo sier at hun nesten måtte le når hun fikk se forslaget om kommuneendringene i Finnmark. I sommerferien skal hun kjøre omtrent hele strekningen gjennom den foreslåtte nye kommunen. Hun har kjørt samme strekning mange ganger før og vet godt hvor stort område det er snakk om. - Det blir en megakommune, sier hun.

Foto: NSR

– Da skal vi kjøre fra kautokeino via Karasjok, Lakselv, Børselv og Kunes for å komme til Adamsfjorden, og det er jo en lang kjøretur, forteller hun.

Videre forteller hun at etter slektstreffet skal de kjøre videre langs kysten til Kjøllefjord. Og denne strekningen har hun kjørt mange ganger før så hun vet godt hvor langt det er. Hun sier at denne strekningen går gjennom nesten hele den foreslåtte nye kommunen og at lengden på kjøreturen setter den veldig i perspektiv.

– Og den er svær! Vi vet jo at Kautokeino allerede er Norges største kommune, og denne nyuttenkte kommunen ville blitt en megakommune som jeg ikke ser for meg er lett å drive effektivt, avslutter Sametingspresidenten.