NRK Meny
Normal

Vilt og vågalt i Sauda

I Sauda ble Sauda Backcountry Challenge (BCC) arrangert for 9. gang. Fredag og lørdag denne uken konkurreres det i frikjøring med både brett og ski.

Mesterskap i frikjøring i Sauda

Det var fine forhold for frikjøring i Sauda i dag, selv om været gjerne skulle holdt seg klarere.

Været var kanskje ikke det beste da frikjørerne skulle konkurrere i Sauda i dag. Det er ordfører i Sauda, Asbjørn Birkeland (SP), og Rune Bastlien som arrangerer konkurransen.

– Det har blitt litt overskyet, men det ser ut til at utøverne fortsatt har god sikt. Det har vært mye fin kjøring i dag, sier Birkeland.

Håper på lokal seier

– Det er folk ifra hele landet som kommer hit for å konkurrere, også er det morsomt å se at det også er lokale utøvere fra Sauda som har hevdet seg i konkurransene, sier Bastlien.

I fjor var det Saudabu Tobias Bjønnes som vant konkurransen sammenlagt, og Bastlien håper han kan gjøre det bra i år også.

– For oss så håper vi jo han gjør det bra. Hvis jeg får dømme litt, så synes jeg han ligger godt an, sier Bastlien.

Sauda begynte å arrangere BCC i 2005, men har hatt noen år hvor det ikke har blitt noe av. Ordføreren anslår at dette er 9. gang det arrangeres i kommunen.

Fortsatt gode forhold

Er det viktig for Sauda å ha slike arrangement?

– Ja, særlig når påsken er så tidlig som i år, så er det viktig at Sauda har noe som trekker folk opp i anlegget også etter påsken. Også får vi vist at det er kjempegode forhold fortsatt, sier Birkeland.

Fredag formiddag var det rundt 40–50 tilskuere, noe Birkeland anser som et bra oppmøte.

– Det er arbeidsdag, så mange er nok på jobb. I morgen, lørdag, er litt mer publikumsdag, så da kommer det nok mange, sier han.

– Ett brukket bein på ni sesonger

Og selv om frikjøringssporten kan se ganske vågal ut, betrygger Bastlien at sikkerheten er til stede.

– Vi har lege og Røde Kors på plassen. Vi har og flere klatrere til stede, og et helikopter tilgjengelig. Så vi har ivaretatt sikkerheten så godt det lar seg gjøre, sier han.

– I løpet av de årene vi har arrangert dette har skadene vært ett brukket bein, så det er noe vi kan være stolte av, legger han til.

Vinneren får heder, ære og en god pengepremie. Av og til vanker det også sponsoravtaler og invitasjon til prestisjetunge konkurranser i utlandet ifølge hjemmesiden deres.