Hopp til innhold

Ungdom tok grep for å forhindre skader

Det har vært flere stygge ulykker knyttet til hopping i parken for frikjøring på Bortelid skisenter. Etter at to unge gutter tok grep, har skadene har blitt færre.

Snowboardkjørere er oftere utsatt for ulykker enn andre i landets alpinbakker. På Bortelid har to inititativrike ungdommer tatt tak i dette problemet.

– Det har vært en del skader knyttet til «big jump», det store hoppet. Flere har falt og skadet seg stygt, sier administrerende leder i Søgne Røde Kors Hjelpekorps, Tom Erik Dønnestad.

Så hva årsaken var

Ungdommene Alexandre Fjermeros og Sturla Kristiansen reagerte på de mange skadene. De mente feil konstruerte bakker og hopp var årsaken.

– Hoppene var laget av en løypemaskin. Det var ikke brukt en «shape-spade» til å forme hoppet. Det bør gjøres på slutten, sier snowboardkjører Alexandre Fjermeros.

Han så også at selve unnarennet var altfor flatt og at «railene», som frikjørerne sklir på i bakken, var feil plassert i forhold til hverandre.

Det ønsket han å gjøre noe med.

Alexandre Fjermeros

Ungdommene Sturla Kristiansen og Alexandre Fjermeros hadde en klar formening om hvorfor det var så mange skader i skianlegget.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Takknemlig for hjelp

Fjermeros har spesialkunnskap om snowboardløyper fra skigymnas og folkehøgskole.

Lasse Liestøl

Daglig leder ved Bortelid Skisenter, Lasse Liestøl er takknemlig for at ungdommene tilbød seg å hjelpe.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Ungdommene tok kontakt med skianlegget, og tilbød sin hjelp. De ble de møtt med åpne armer.

– De ansatte har hverken kapasitet eller kompetanse til å konstruere «riktige» hopp. Vi var glade for at de tilbød seg å hjelpe oss, sier daglig leder for Bortelid skisenter, Lasse Liestøl.

Nye hopp ble formet. Det har gitt gode resultat.

Færre skader

Tom Erik Dønnestad

Leder i Søgne Røde Kors Hjelpekorps, Tom Erik Dønnestad, har registrert at det har vært en betraktelig nedgang i antall skader.

Foto: Kai Stokkeland / NRK

Ifølge Dønnestad i Søgne Røde Kors, har det vært en radikal nedgang i antall skader siden ungdommene tok grep.

Fjermeros tror mange av landets små og mellomstore skianlegg har en del å lære når det gjelder utforming av løyper og hopp for frikjøring på ski eller snowboard.

Han synes det bør gjøres en mer grundig jobb på dette området.

Inntil det skjer, vil han kose seg i selvdesignet hopp på Bortelid.