Hopp til innhold

Michelin-guiden kan styrke rekrutteringen

Fagfolk i restaurantbransjen mener at flere unge vil søke seg til kokkefaget som et resultat av at Michelen-guiden nå skal gå utenfor hovedstedene.

Godalen vgs

Anne Dorthe Ask håper at den nordiske Michelin-guiden vil vekke interessen hos ungdommene. Her sammen med Jackey Wang og Anders Schenken, som går VG2 kokk og servitør på Godalen videregående skole.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

– Jeg tror det er viktig at når vi nå går ut til ungdommene og prøver å rekruttere dem, så må vi fortelle dem om den nordiske guiden. Jeg tror ikke ungdommen vet hvor prestisjefylt det er, sier Anne Dorthe Ask.

Hun er fagleder for restaurant- og matfag på Godalen videregående skole, og ønsker seg flere kokke- og servitørspirer på sin skole.

I år gikk søkertallene til utdanningsretningen ned med 11,5 prosent i Rogaland, og faglederen håper at en nordisk Michelin-guide kan vekke interessen blant unge.

– For de kokkene som vil jobbe på virkelig gode restauranter, så setter det jo Norge, og ikke minst regionene, på kartet, sier hun.

Mer attraktivt å jobbe i Stavanger

Gunnar Hvarnes

Gunnar Hvarnes håper at Stavanger-restaurantene nå vil strekke seg mot en Michelin-stjerne.

Foto: Eirin Margrethe Fidje / NRK

Den nordiske Michelin-guiden som kommer til neste år vil gjøre det mulig å hente inn de prestisjefylte stjernene også til byer utenfor de nordiske hovedstedene. Med et større fokus på nordisk mat, mener fagbransjen at Michelin gjør et viktig sprang i riktig retning.

– Jeg tror det å kunne få muligheten til å få en stjerne i Stavanger vil gjøre det mer attraktivt å jobbe her. Restaurantene vil prøve å strekke seg etter de målene som kreves, og det blir kanskje litt andre typer restauranter, sier mesterkokk Gunnar Hvarnes.

Han synes det er synd at færre søker seg til kokkeyrket. Den dalende interessen merkes når man skal skaffe personale.

– Det er kanskje ikke så lett å plukke så mange nordmenn, det har lett for å bli en del svensker. De er superflinke på service, men vi skulle absolutt hatt flere som gikk den veien. Det er jo et spennende yrke, sier Hvarnes.

Kvaliteten varierer

Sven Erik Renaa

Sven Erik Renaa driver flere restauranter og spisesteder, og håper at den nye guiden vil trekke bedre personale.

Foto: Eirin Margrethe Fidje

Han får støtte av mesterkokk Sven Erik Renaa, som driver restauranter både i Stavanger og Trondheim. Han tror en stjerne kan åpne dører for dyktig personale.

– Det er lettere å få bra personale som har jobbet på relevante og liknende steder før, til å komme her hvis du har en stjerne, sier Renaa.

Han mener at kvaliteten på de fleste restaurantene i dag varierer altfor mye til å bli premiert med det første.

– Jeg tror nok at vi må stikke fingeren i jorda her og si at selv om det kommer en nordisk guide, vil det ikke dermed si at det vil renne inn med stjerner. Jeg tror at altfor mange restaurantører i Norge varierer for mye. De er topp enkelte dager, men er feil kokk på jobb, er det kanskje ikke fullt så topp, sier Renaa.

Flere nyheter fra Rogaland