Hopp til innhold

Bocuse d’Or dag én: – Et skikkelig rotterace

LYON (NRK): Det var en trøtt, men glad Christian André Pettersen som pakket ned kokkeknivene etter dagens kokkekonkurranse i Lyon.

Tirsdag startet Christian André Pettersen jakten på verdensmestertittelen i kokkekunst. Og slik så det ut da han presenterte en av rettene for dommerne.

– Det er godt å ha gjennomført og være ferdig, sier Christian André Pettersen til NRK.

Han forteller om en tøff dag på kjøkkenet, men det meste har gått etter planen.

– Selvsagt oppsto det noen komplikasjoner underveis, men det måtte vi bare løse der og da. Det er veldig spesielt å delta. Litt surrealistisk, forteller han.

Onsdag starter dag to av konkurransen, da skal tolv nye kokker i ilden. Det norske håpet må derimot vente helt til onsdag kveld før han får vite hvordan konkurransen ender.

Men noen hint om kokkens prestasjoner under konkurransen har likevel surret rundt.

Christian André Pettersen - Bocuse

Gunnar Hvarnes (bak) er trener for det norske laget under Bocuse d’Or.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Vi vet vi er nummer én hos mange dommere i dag, men det trenger ikke å bety noe i morgen, sier trener Gunnar Hvarnes.

Han mener Pettersen er den sterkeste kandidaten Norge har sendt til Lyon på mange år.

– Og hvordan er formen?

– Nå er vi bare slitne, men alt gikk etter planen. Vi håper og tror vi var best i dag, svarer treneren.

Før Pettersen inntok konkurransekjøkkenet mandag, hadde han rundt 3000 treningstimer bak seg. Med det sikter 29-åringen fra Bodø, og resten av laget, mot den gjeveste tittelen.

Dommerskryt

Norges første Bocuse d’Or-vinner, Bent Stiansen, var Norges representant i dommerpanelet.

– Maten til Norge var utmerket, ett mesterstykke. Jeg ble rørt av å tenke på det, sier Stiansen.

Bent Stiansen

Bent Stiansen er i dommerpanelet under årets Bocuse d’Or.

Foto: Stiftelsen Norsk Matkultur

Den norske dommeren tror at Norge kan vinne.

– Sjansen er der. Vi er blant de beste, men Danmark er også helt i toppen.

Onsdag skal han vurdere de siste tolv deltakerne.

Den norske treneren Hvarnes peker, som Stiansen, på Danmark som Norges verste motstander, men trekker også frem Frankrike og USA som sterke nasjoner. Danskene viser til Norge.

– Vår verste motstander må være Norge, men det er også andre sterke nasjoner med, kontrer danskenes trener, Rasmus Kofoed.

Lang og krevende konkurranse

Under konkurransen hadde hver kokk fem timer og 35 minutter på å tilberede og presentere én kjøttrett og én fiskerett for det internasjonale dommerpanelet.

Det er Bocuse d’Or som bestemmer hovedråvarene, men utover det skal hver rett bestå av tre garnityrer og én saus som velges av deltageren.

Nordmennene valgte «nord» som tema, og ville vise nordisk mat fra sin beste side.

Christian André Pettersen - Bocuse

Det krever presisjon på millimeternivå for å hevde seg i verdens tøffeste kokkekonkurranse.

Foto: Tom Haga

Rettene skal tilberedes for 14 personer: 12 til antall personer i juryen og to til presentasjon og fotografering.

– Smakene må være på plass ellers vinner du ikke Bocuse d’Or. Det er som å lage et maleri, som du avdekker for første gang. Det er ingen lettvint måte å gjøre det på, sier Hvarnes.

I finalen, som startet i dag, deltar 24 av verdens beste kokker. Konkurransen går over to dager. I morgen mellom klokken 18 og 19 blir vinneren kåret.

Vinneren får en Bocuse-statuett, en plass i det prestisjefylte Bocuse d’Or vinnerakademiet og en pengepremie.