– Jeg vil si at det er større å få en stjerne for oss utenfor Oslo enn de i hovedstaden, sier Sven Erik Renaa.
Mesterkokken driver restauranter både i Stavanger og Trondheim, og synes det er bra at også restauranter utenfor de største byene i Norden nå kan konkurrere om Michelin-stjerner.
– Det å være den første til å få en stjerne utenfor Oslo ville jo vært ensbetydende med mye presse, ekstra godt besøk og kanskje mulighet til å få ekstra godt personale, sier Renaa.
- Les også:
Tror på en mer korrekt guide
Da Michelin i dag presenterte årets guide, bekreftet de også at det fra neste år vil komme en egen guide til Norden. Stjernene som stort sett gis til hovedsteder, eller store byer ved de store transportkorridorene, kan nå også ende på Vestlandet.
Tommy Raanti, konstituert daglig leder på Gastronomisk institutt, mener det er på høy tid at den prestisjetunge Michelin-guiden nå utvides.
– Michelin-guiden har jo vært under mye kritikk fordi de ikke nødvendigvis besøker de beste plassene. Når de nå lager en nordisk guide som forhåpentligvis besøker de større nordiske byene i norden vil man få en mye mer kompleks og korrekt guide, sier Raanti.
Også han er kokk, og han kritiserer gjerne dagens guide for å være mangelfull.
– Restaurantene i Norge holder jo et veldig høyt nivå, og det å få en stjerne i Norge i forhold til å få en stjerne i Frankrike, Spania eller Italia, henger ikke helt på greip. Norske restauranter som ikke har en stjerne i dag kunne fint ha fått en stjerne i de sør-Europeiske landene, sier han.
Nesten innen rekkevidde
Det var Oslo-restaurantene Fauna og Ylajali som i dag kunne smykke seg med hver sin Michelin-stjerne. De tre restaurantene Maaemo, Bagatelle og Statholdergården får beholde sine stjerner.
Mesterkokk Renaa er frimodig nok til å håpe på en fremtidig stjerne til sine restauranter.
– Jeg har selvtillit nok til å si at jeg tror at Renaa kan være med på å kjempe om en stjerne, sier han.
I 2001 var han med på å hente inn en Michelin-stjerne til restauranten Oro i Oslo, og kjenner godt til det harde arbeidet som ligger bak en stjerne.
- Les også:
– Jeg tror nok at vi må stikke fingeren i jorda her og si at selv om det kommer en nordisk guide, vil det ikke dermed si at det vil renne inn med stjerner. Jeg tror nok at for mange restaurantører i Norge varierer for mye. De er topp enkelte dager, men er feil kokk på jobb, er det kanskje ikke fullt så topp, sier Renaa.
Både maten, lokalene og personalet er med på å skille en stjernerestaurant fra en god restaurant, sier mesterkokken.
– Og da holder ikke den vinglingen for det nivået vi holder på med, avslutter han.