Hopp til innhold

To nye Michelin-stjerner til Oslo-restauranter

Spisestedene Fauna og Ylajali får hver sin stjerne i Michelin-guiden. – Dette har vi jobbet målrettet for, sier Ylajalis kjøkkensjef.

Ylajali-gjengen jubler over Michelin-stjerne

JUBLER: Kjøkkensjef Even Ramsvik (i midten med skjegg) og resten av staben ved Oslo-restauranten Ylajali kan nå smykke seg med sin første Michelin-stjerne.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK

Michelins internasjonale direktør Michael Ellis presenterte innholdet i den nye utgaven av Michelins guide «Main Cities of Europe» under en pressekonferanse i Stockholm i morges.

– Vi er veldig glade for denne anerkjennelsen for vårt harde arbeid. Å bli anerkjent av Michelin-guiden betyr mye, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik til NRK.

Ylajali har holdt det gående siden 2002, mens Fauna åpnet i 2013.

Even Ramsvik

BEÆRET: – Vi har jobbet målrettet for å bli en så bra restaurant som mulig. Det å få anerkjennelse av Michelin-guiden betyr mye, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik.

Foto: Gaute Zakariassen / NRK
Kjøkkensjef ved Restaurant Oscarsgate, Bjørn Svensson

COMEBACK: Faunas kjøkkensjef Bjørn Svensson kan nå igjen smykke seg med en Michelin-stjerne. Den svenske kokken drev tidligere den nå nedlagte Restaurant Oscarsgate, som var representert i guiden med en stjerne.

Foto: Kjersti Kanestrøm Lie / NRK

– Dette er veldig overraskende og selvfølgelig kjempehyggelig. Det er noe av det aller gjeveste du kan oppnå i restaurantbransjen, sier Faunas kjøkkensjef Jo Bøe Klagegg til NRK.

– Overraskende tidlig

Sammen med Bjørn Svensson driver Klagegg restauranten som åpnet på Solli plass i Oslo i juni i fjor.

Klakegg sier at han kanskje ikke hadde ventet at Fauna skulle få en Michelin-stjerne så tidlig.

– Men Bjørn drev jo tidligere Restaurant Oscarsgate, som også fikk en stjerne i Michelinguiden. Mye av teamet derfra er nå på Fauna, så vi er sånn sett en godt etablert gjeng, sier han.

– Forventer du økt pågang framover?

– Vi har bra pågang allerede, men det kan nok bli litt ekstra nå. Det blir mye å gjøre nå, så vi får gi jernet litt ekstra, sier han.

– Positivt press

Kjøkkensjef Espen Ramsvik på Ylajali mener Michelin-stjernen er resultatet av mange års målrettet innsats.

Han medgir at det er et visst press forbundet med en slik stjerne, men tror dét bare er sunt.

– Da har man forventninger og står på tå hev, og tør ikke å hvile på laurbærene. Det gjør at vi må være i angrep og stadig utvikle oss videre, og det er det jeg synes er morsomt med restaurant.

– Så du kommer fortsatt til å tørre å forandre på ting?

– Ja, klart. Vi skal gjøre de endringene vi føler er nødvendige underveis, og fortsette å spisse konseptet for å gjøre det så bra som overhodet mulig, sier Ramsvik.

Oslorestauranten var en av to nye restauranter som fikk en Michelinstjerne idag. Den andre var Fauna.

VIDEO: Se NRKs direkteinnslag fra Ylajali onsdag formiddag.

Fem Oslo-restauranter i guiden

Ingen Oslo-restauranter mister sine stjerner i guiden, som tar for seg 44 byer i 20 europeiske land.

Dermed er fem restauranter i Oslo nå representert i den prestisjetunge guiden.

Maaemo har allerede to stjerner i guiden, mens Bagatelle og Statholdergaarden har én hver.

I våre naboland ble det også stjernedryss.

Restaurantene Operakällaren og Oaxen i Stockholm får hver sin stjerne i årets guide, mens spisestedene Clou, Marchal og Studio i København blir belønnet med én stjerne hver.

Egen nordisk guide i 2015

Michelin kunngjorde onsdag at Norden til neste år for første gang får sin egen Michelin-restaurantguide.

Michelin antyder at også mindre byer utenom hovedstedene skal få plass.

– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag, ifølge NTB.

LES OGSÅ:

Se Henry Notakers dokumentar om smak og snobberi, hvor han blant annet møter daværende sjef for Michelin-guiden:

Henry Notaker og Michelin

VIDEO: Er champagne og kaviar bedre enn sild og poteter eller bare finere? Hva bestemmer smaken vår? Blir fasan bedre av å forgylles? Henry Notaker besøker Ringerike og Paris, fastfoodbarer og stjernerestauranter, og blir dynket i billig musserende. Fra serien Gastronomi, første gang sendt i 2004.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober