Michelins internasjonale direktør Michael Ellis presenterte innholdet i den nye utgaven av Michelins guide «Main Cities of Europe» under en pressekonferanse i Stockholm i morges.
– Vi er veldig glade for denne anerkjennelsen for vårt harde arbeid. Å bli anerkjent av Michelin-guiden betyr mye, sier Ylajalis kjøkkensjef Even Ramsvik til NRK.
Ylajali har holdt det gående siden 2002, mens Fauna åpnet i 2013.
– Dette er veldig overraskende og selvfølgelig kjempehyggelig. Det er noe av det aller gjeveste du kan oppnå i restaurantbransjen, sier Faunas kjøkkensjef Jo Bøe Klagegg til NRK.
– Overraskende tidlig
Sammen med Bjørn Svensson driver Klagegg restauranten som åpnet på Solli plass i Oslo i juni i fjor.
Klakegg sier at han kanskje ikke hadde ventet at Fauna skulle få en Michelin-stjerne så tidlig.
– Men Bjørn drev jo tidligere Restaurant Oscarsgate, som også fikk en stjerne i Michelinguiden. Mye av teamet derfra er nå på Fauna, så vi er sånn sett en godt etablert gjeng, sier han.
– Forventer du økt pågang framover?
– Vi har bra pågang allerede, men det kan nok bli litt ekstra nå. Det blir mye å gjøre nå, så vi får gi jernet litt ekstra, sier han.
– Positivt press
Kjøkkensjef Espen Ramsvik på Ylajali mener Michelin-stjernen er resultatet av mange års målrettet innsats.
Han medgir at det er et visst press forbundet med en slik stjerne, men tror dét bare er sunt.
– Da har man forventninger og står på tå hev, og tør ikke å hvile på laurbærene. Det gjør at vi må være i angrep og stadig utvikle oss videre, og det er det jeg synes er morsomt med restaurant.
– Så du kommer fortsatt til å tørre å forandre på ting?
– Ja, klart. Vi skal gjøre de endringene vi føler er nødvendige underveis, og fortsette å spisse konseptet for å gjøre det så bra som overhodet mulig, sier Ramsvik.
Fem Oslo-restauranter i guiden
Ingen Oslo-restauranter mister sine stjerner i guiden, som tar for seg 44 byer i 20 europeiske land.
Dermed er fem restauranter i Oslo nå representert i den prestisjetunge guiden.
Maaemo har allerede to stjerner i guiden, mens Bagatelle og Statholdergaarden har én hver.
I våre naboland ble det også stjernedryss.
Restaurantene Operakällaren og Oaxen i Stockholm får hver sin stjerne i årets guide, mens spisestedene Clou, Marchal og Studio i København blir belønnet med én stjerne hver.
- LES OGSÅ: Hellstrøm kritiserer Michelin-guiden
Egen nordisk guide i 2015
Michelin kunngjorde onsdag at Norden til neste år for første gang får sin egen Michelin-restaurantguide.
Michelin antyder at også mindre byer utenom hovedstedene skal få plass.
– Det er svært viktig for oss å se på hvilke områder vi skal velge. Det er mange små byer i Norden hvor det skjer spennende ting, men jeg vil ikke avsløre noe, for det er viktig at inspektørene kan arbeide anonymt. De er ute i felten i dette øyeblikk, sa Michelin-guidens internasjonale direktør Michael Ellis onsdag, ifølge NTB.
LES OGSÅ:
Se Henry Notakers dokumentar om smak og snobberi, hvor han blant annet møter daværende sjef for Michelin-guiden: