Hopp til innhold

Freder matfag på tre skoler

Flere har vært trua av nedleggelse, men nå mener fylkesdirektøren at både Bryne, Jåttå og Godalen må få beholde matfagene.

Matfag på Time vgs

Hans Dahl Ørstavik ved Time videregående skole greide å overbevise politikerne om at matfaga måtte få bestå på Bryne. Nå vil fylkesdirektøren også frede faga ved Godalen videregående.

Foto: Kristoffer Møllevik / NRK

Siden i fjor høst har flere av de videregående skolene i Sør-Rogaland levd med usikkerhet om de får forsette å undervise i restaurant- og matfag.

Fordi færre unge har søkt seg til disse linjene, har Rogaland hatt flere plasser enn nødvendig.

LES OGSÅ: Ungdommen svikter restaurant- og matfag

SE OGSÅ:

Ingen utdannar seg til å bli slaktarar i matfylket Rogaland. Meldinga frå dei fire vidaregåande skulane i fylket som tilbyr matfag, er derfor at slakterinæringa må engasjera seg for å inspirera ungdommane til å satsa på slaktaryrket.

– Å bli slakter? Nei, jeg tror ikke det.

Bryne eller Godalen?

Administrasjonen i fylket foreslo derfor i november i fjor å legge ned matfag på Bryne, når den nye skolen der står ferdig neste år. Dette skapte stort engasjement både blant lokalpolitikere og næringslivet på Jæren.

LES OGSÅ: Kjemper for matfagene på Jæren

Resultatet ble at flertallet av fylkespolitikerne (Høyre, KrF, Frp og Venstre) vedtok at tilbudet på Bryne skulle bestå. Derimot ville de vurdere å legge ned matfaga ved Godalen i Stavanger.

– Men søkningen til denne skolen er god, sier fylkesdirektør for opplæring i Rogaland, Joar Loland.

Freder alle tre

Joar Loland, Rogaland fylkeskommune

Joar Loland er fylkesdirektør for opplæring i Rogaland.

Foto: Axelia Larsen / NRK

Når politikerne i opplæringsutvalget førstkommende tirsdag skal diskutere tilbudet for neste skoleår, forslår derfor Loland at det fortsatt skal undervises i matfag, både ved Jåttå, Godalen og Bryne videregående skoler.

Han legger tallene fra inneværende skoleår til grunn. Nå har Godalen 41 elever på første året på videregående, mens Jåttå har 46 og Time 15.

Loland foreslår å opprettholde dagens antall klasser på dette trinnet, og å øke med halvannen klasse på det andre året

– Omkamp er umulig

Noen omkamp om Bryne ser han heller ikke for seg.

– Nei, det er vedtatt at tilbudet der skal bestå, skolen blir bygget med lokaler for matfag, og det er kanskje de lokalene vi har i den videregående skolen som det er vanskeligst å bygge om til noe annet, sier Loland.

Han har også merket seg engasjementet debatten om matfaga har skapt, og tror at det skal være mulig å øke antall søkere.

Håper ro vil hjelpe

– Vi tror jo at det er potensial i restaurant- og matfag. Det er det nest minste utdanningsprogrammet vi har, og vi håper at flere rekrutteringstiltak som er satt i gang, både av bransjen og av kokkelauget og andre, vil virke.

LES OGSÅ: – Det er jo «grævla gildt»!

Han tror også at det kan hjelpe dersom det nå blir ro rundt matfaga.

– Ja, jeg håper at det at det ikke er noen tvil om hvilke skoler elevene kan søke på vil bidra til at de som er litt i tvil, vet at de har en sjanse til å komme inn ved den skolen de vil gå på, sier fylkesdirektør Joar Loland.