Hopp til innhold

Rødt fortsetter å vokse: – «All time high» i Norges blåeste fylke

Rødt går fram med 1,5 prosentpoeng i NRKs ferske meningsmåling for Rogaland. Partiet stjeler velgere fra både SV og MDG.

Mímir Kristjánsson lester til teorieksamen for billappen.

MENER HAN HOLDER STØ KURS: Mimir Kristjansson jubler over gode tall for Rødt i NRKs ferske meningsmåling. Valgekspert mener partiet til en viss grad tjener på at Kristjansson er en profilert politiker.

Foto: Marte Skodje / NRK

NRKs andre supermåling før valget 13. september viser først og fremst et stabilt resultat for Rogaland. Høyre er største parti, slik de også var sist. Ap går mest fram, fra 19,3 prosent til 22,2 prosent.

Og Rødt er det partiet som vokser nest mest. I april fikk de en oppslutning på 2,2 prosent. Juni-tallene er på 3,7 prosent.

Dermed er de like store som SV.

– Det er strålende nyheter og «all time high» i Norges blåeste fylke. Vi er på stø kurs mot Stortinget, sier Mimir Kristjansson, førstekandidat for Rødt Rogaland.

Meningsmåling juni 2021 for Rogaland

Endring sammenlignet med april 2021
Graf med oppslutning per parti
R: 3.7% (endring: +1.5
SV: 3.7% (endring: -1.2
AP: 22.2% (endring: +2.9
SP: 13.1% (endring: -0.5
MDG: 2.3% (endring: -0.6
KRF: 6.3% (endring: +0.6
V: 1.5% (endring: +0.4
H: 30.4% (endring: -0.2
FRP: 14.7% (endring: -1.2
Andre partier: 2.1%
Utført av Norstat 6.–9. juni600 svar
Les mer om NRKs meningsmålinger

Ifølge målingen vil Rogalands utjevningsmandat gå til Rødt. Det betyr stortingsplass til Kristjansson.

Peker på trekantdrama på venstresida

Førsteamanuensis i statsvitenskap Ann-Karin Tennås Holmen ved Universitetet i Stavanger mener Rødts framgang er noe av det mest interessante i den ferske målingen.

– Det er et lite trekantdrama som utspiller seg mellom SV, MDG og Rødt. MDG gir velgere til Rødt, samtidig får de velgere fra SV. De tre partiene kjemper om de samme velgerne, sier hun.

Ann-Karin Tennås Holmen

Ann-Karin Tennås Holmen er førsteamanuensis i statsvitenskap ved UiS.

Foto: Line Grønhaug / UiS

SV opplever at de taper velgere til Rødt, og går tilbake 1,2 prosentpoeng i junimålingen. Nå er SVs oppslutning på 3,7 prosent.

– Det er et varsku til alle dem som tar det for gitt at SV vil være representert fra Rogaland på Stortinget fra høsten av. Vi har en jobb å gjøre, sier førstekandidat Ingrid Fiskaa.

Ingrid Fiskaa

Ingrid Fiskaa i SV.

Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

At Rødt er like store som SV, mener hun likevel er positivt.

– Det er fint med en sterk venstreside i Rogaland. Så er det nyttig for min egen del å vite at det er konkurranse om disse velgerne, sier Fiskaa.

Mandatfordeling juni 2021 for Rogaland

Endring sammenlignet med nåværende Storting
Mandatfordeling per parti
H: 5 mandater, endring +1
AP: 3 mandater, endring -1
SP: 2 mandater, endring +1
FRP: 2 mandater, endring -1
KRF: 1 mandat, endring 0
R: 0 mandater, endring 0
SV: 0 mandater, endring 0
MDG: 0 mandater, endring 0
V: 0 mandater, endring 0
Utført av Norstat 6.–9. juni600 svar

I tillegg til direktemandatene blir det valgt inn et utjevningsmandat fra Rogaland. Dersom denne målingen var valgresultatet ville utjevningsmandatet i Rogaland gått til Rødt

Les mer om NRKs meningsmålinger

– Alternativt budskap

Mimir Kristjansson regnes som en tydelig og synlig politiker. Det er ikke lenge siden han ble portrettert i Lørdagsrevyen, og han har fortalt åpent om at han brøt korona-anbefalinger da han spilte fotball.

Førsteamanuensis Holmen tror Kristjansson har en del å si for Rødts fremgang, men mest på kort sikt. Hun tror derimot at Rødt har klart å treffe en del velgere i den hverdagen de opplever nå.

– Rødt har et ganske tydelig alternativt budskap. Gjennom pandemien har vi sett at det er klasseskiller og forskjeller imellom oss. Noen har det ganske krevende og velferdsstaten klarer ikke alltid å fange dem opp, sier hun.

MDGs førstekandidat i Rogaland, Ulrikke Torgersen, mener NRKs måling er godt nytt for partiet.

– Det å ha jobbet seg opp en stabil støtte for vår radikale klimapolitikk i selveste oljefylket er i mine øyne en seier i seg selv, sier hun.

Ulrikke Torgersen, førstekandidat MDG Rogaland

Ulrikke Torgersen i MDG.

Foto: Miljøpartiet De Grønne

Torgersen tror de kan sanke velgere fra flere partier enn SV.

– Vi er partiet for alle som ønsker klimahandling og en lykkelig slutt på oljeeventyret. Frem mot valgdagen kommer vi nok til å hente disse velgerne fra de fleste partier.