Hopp til innhold

– Stavanger bør ta imot 250 syriske flyktninger

Stavanger Venstre foreslår å doble tallet på flyktninger som kommunen skal ta imot de neste to årene. Formannskapet skal behandle forslaget torsdag.

Flyktninger i Hellas som har blitt reddet av kystvakten
Foto: ANGELOS TZORTZINIS / Afp

– Stavanger kommune oppfordrer på det sterkeste Regjeringen til å beslutte å ta imot 10 000 flyktninger fra Syria over en toårsperiode!

Dette er oppfordringen Venstre og Per A. Thorbjørnsen forsøker å gå flertall for i formannskapsmøtet i Stavanger torsdag i denne uken.

I interpellasjonen heter det at: Stavanger kommune vil bidra i en slik felles dugnad med å ta imot minst 250 personer.

Per A. Thorbjørnsen

Per A. Thorbjørnsen, som er gruppeleder for Venstre i Stavanger, foreslår at Stavanger tar mot 250 syriske flyktninger de neste to årene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

– Det er en moralsk forpliktelse. Det er og en byrdefordeling. Husk at i dette området er det 11 millioner mennesker som er på flukt. Bare Libanon har på det meste tatt mot 10 000 flyktninger daglig. Da skulle det bare mangle at ikke vi skulle følge opp de humanitære organisasjonen sin oppfordring og FN sin oppfordring. Det er egentlig en dråpe i havet, men det viktig nok for de 250 menneskene som får lov til å komme, sier Thorbjørnsen til NRK.

Mange utfordringer

Stavanger kommune har allerede vedtatt å ta mot 120 flyktninger i 2015 og like mange i 2016. Dersom forslaget til Venstre blir vedtatt, og det blir stortingsflertall for å ta mot 10 000 Syria-flyktninger, kommer Stavanger til å ta mot mer enn dobbelt så mange som planlagt.

– Jeg skal ikke underslå at det står mange utfordringer i kø her, både i forhold til helsevesenet, mange vil være skadet, og i forhold til boligmarkedet. det flyter ikke over av billige leiligheter i øyeblikket, men jeg er sikker på et dette er en oppgave vi skal klare på dugnad i Stavanger og i Norge, sier Thorbjørnsen.

Forslaget fra Venstre innebærer at staten betaler regningen for å kunne gi flyktningene den hjelpen og oppfølgningen de trenger.

Venstre tror på politisk flertall for forslaget i Stavanger formannskap. Dersom det får støtte fra Arbeiderpartiet, SV, KrF, Senterpartiet og MDG, vil det trolig være Pensjonistpartiets representant som avgjør om flyktningmottaket blir vedtatt, trolig mot stemmene til Høyre og Fremskrittspartiet.