Solveig Horne (Frp), barne-, likestillings- og inkluderingsminister, er bekymret for om norske kommuner vil klare å ta imot 10.000 flere flyktninger.
Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpixDet unge paret Rim Alhamzeh og Izzat Fahmi Alsadi klarte å flykte fra Syria til Norge.
For noen måneder siden fikk de to sin egen bolig i Levanger i Nord-Trøndelag, og nå går de begge på voksenopplæring.
– Vi trives veldig godt her, og er veldig glad for at vi har fått asyl i Norge. Livet kan nok ikke bli mye bedre enn dette, sier Rim Alhamzeh til NRK.
– Ingen garanti for å overleve
Alhamzeh og Alsadi klarte å komme seg i sikkerhet, men mange som dem er fortsatt på flukt. Forholdene hjemme i Syria er svært vanskelige, ifølge de to.
– Barn og voksne som går til skole og jobb har ingen garanti for at de kommer hjem igjen. Det er en stor sjanse for at de blir drept av IS-soldater på veien. Jeg vil si de har en 50 prosent sjanse for å overleve, sier Alhamzeh.
Flyktningene kommer blant annet i overfylte båter over Middelhavet, og drukningstallene er høye.
Flertall for nye flyktninger
Ifølge Klassekampen tyder mye på at det kan bli flertall på Stortinget for å ta imot 10.000 nye flyktninger fra Syria de to neste åra, men statsråden sa i dag at hun er i tvil om kommunene vil klare dette.
– Jeg er veldig bekymret. Vi har allerede en utfordring med å få bosatt de som sitter i landets mottak, sier Solveig Horne (Frp), som er barne-, likestillings- og inkluderingsminister.
Nå mener enhetslederen i innvandrertjenesten i Levanger at kommuner bør bosette flere flyktninger enn i dag.
– Det er utrolig mange kommuner som er i stand til å ta imot flere enn de gjør. Og disse kommunene bør bidra, sier Randi Venås Eriksen.
Vanskelig å starte på nytt
I 2014 sa 51 norske kommuner nei til å bosette flyktninger, 36 kommuner unnlot å svare, mens 200 kommuner tok imot færre enn det de ble bedt om, viser tall fra integrerings og mangfoldsdirektoratet.
Rim og Izzat er svært fornøyd med livet i Trøndelag, selv om det krever omstilling.
– Det kan være vanskelig å starte på nytt, men vi har hverandre, og det er det beste, sier Izzat Fahmi Alsadi.
For to dager siden forliste en båt full av flyktninger i Middelhavet. Drukningstallene er svært høye.