Hopp til innhold

Sp sier ja til 10.000 syriske flyktninger

Senterpartiet sentralstyre gikk i dag inn for at Norge bør kunne ta imot 10.000 syriske flyktninger i løpet av de neste to-tre årene.

Trygve Slagsvold Vedum

Senterparti-leder Trygve Slagsvold Vedum sier at partiet vil sette seg ned sammen med de andre partiene i håp om å få til en samlet politisk løsning i Stortinget.

Foto: David Krekling / NRK

– Situasjonen i Syria er alvorlig og behovet for hjelp er stort. Her må også Norge bidra, både ved at Norge tar imot flere flyktninger, men også gjennom friske bistandsmidler for å avhjelpe den akutte situasjonen i nærområdene, sier leder i Senterpartiet, Trygve Slagsvold Vedum, i en pressemelding.

Dermed slutter Senterpartiet seg til andre partier som har gått inn for det samme.

Arbeiderpartiet vedtok på sitt landsmøte for en uke siden at Norge skal ta imot 5000 syriske flyktninger i år og like mange i 2016, altså til sammen 10.000.

Vil ha full dekking for kommunene

Senterpartiet setter som forutsetning for å ta imot flyktningene at kommunene får dekket 100 prosent av sine kostnader ved bosetting av flyktninger.

I dag får kommunene dekket 90 prosent av kostnadene.

– Dersom kommunene får dekket alle utgiftene tror jeg at vi raskere kan få på plass en ordning i de ulike kommunene slik at flest mulig blir bosatt fortest mulig, sier Vedum.

Ba kommunene rapportere

Torsdag sendte integreringsminister Solveig Horne et brev til alle landets kommuner der hun ba dem svare på hvor mange ekstra flyktninger de kan ta imot i år og neste år.

Svarene er ment å være med grunnlag når det skal avgjøres om Norge kan ta imot flere syriske flyktninger.

– Det pågår nå en debatt om å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger, og jeg ønsker å kartlegge kommunenes mulighet til å øke bosettingskapasiteten ytterligere i 2015 og 2016. Denne informasjonen vil være viktig når det skal fattes en beslutning om hvordan Norge kan bidra, sa Horne.

Onsdag denne uken var alle de parlamentariske lederne samlet til et møte på kontoret til Ap-leder Jonas Gahr Støre for å diskutere flyktningsituasjonen.

De parlamentariske lederne ble da enige om å møtes på nytt etter at statsminister Erna Solberg i neste uke har redegjort for Stortinget om flyktningsituasjonen.

AKTUELT NÅ