Hopp til innhold

Høyre: 10.000 Syria-flyktninger er for mange

Flertallet av Høyres fylkesledere mener Norge heller må bidra med humanitær hjelp i Syrias nærområder, enn å ta imot 10.000 kvoteflyktninger, som Arbeiderpartiet har gått inn for.

Syriske kurdere i en flyktningleir i Suruc, Tyrkia.

Syriske kurdere i en flyktningeleir i Suruc, Tyrkia.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Elin Agdestein

Fylkesleder for Høyre i Nord-Trøndelag, Elin Agdestein, er skeptisk til at Norge skal ta imot 10 000 syriske flyktninger.

Foto: NRK

Det går mot et flertall på Stortinget for å ta i mot 10.000 syriske flyktninger.

Fremskrittspartiet er det eneste partiet som hittil har gått imot forslaget. Nå gjør et flertallet av Høyres fylkesledere det samme, skriver Dagsavisen.

Gruppeleder for Høyre i Nord-Trøndelag, Elin Agdestein, er klar på at Norge må bidra mer i krisen, men er ikke enig i antallet Norge skal ta imot.

– På bakgrunn av den prekære situasjonen må Norge gjøre mer. Spørsmålet er hvordan vi skal gjøre det, hvordan kan vi hjelpe best. Jeg tror vi både må ta imot flere flyktninger og gjøre mer i nærområdene.

Fylkeslederne støtter statsministeren

Erna Solberg

Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt at hun mener det er mer effektivt å hjelpe de syriske flyktningene lokalt enn at 10.000 av dem får komme til Norge.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

I helgen har Høyre landsmøte. Statsminister Erna Solberg har tidligere uttalt at hun ikke er sikker på om hun vil ta imot så mange flyktninger, men heller bruke mer penger i nærområdene.

Solberg har ifølge Dagsavisen full støtte blant sine egne fylkesledere. Avisen har snakket med 16 av 19 fylkesledere. Av disse sier 15 fylkesledere nei til at Norge skal vedta å ta imot 10.000 syriske kvoteflyktninger. Én er i tvil.

– Jeg er skeptisk til overbudspolitikk på dette området. Jeg vil utfordre partiene som lover 10.000 på hvordan de har tenkt å finansiere det å ta imot så mange flyktninger. Jeg lurer også på hvordan Arbeiderpartiet tenker å gjøre kommunene i stand til å ta imot dette antallet, sier Agdestein.

Fra før er det kjent at mange kommuner verken har økonomi eller boliger nok til å ta imot flyktninger.

– Vi sliter allerede med de flyktningene som sitter på mottak i dag og som har fått opphold i Norge, sier fylkeslederen.

Usikker på hvor mange flyktninger Norge skal hente

Geir Ove Vegsund

Fylkesleder i Møre og Romsdal, Geir Over Vegund, mener kvalitet blir viktigere enn antallet man tar imot.

Foto: Terje Reite / NRK

Derfor går det etter all sannsynlighet mot at Høyre går i mot forslaget om å ta i mot 10.000 syriske flyktninger. Hvor mange de kan ta, er derimot er ubesvart spørsmål.

– Det er veldig vanskelig å si et eksakt tall. Det må vurderes grundig og det arbeidet er regjeringen i gang med, sier Agdestein.

Hun får støtte fra Høyres fylkesleder i Møre og Romsdal.

– Vi kan ikke bare fylle opp asylmottakene, vi må se på hva kommunene mestrer. At vi kan tilby kvalitet er viktigere enn antall, sier leder Geir Ove Vegsund i Møre og Romsdal Høyre, til Dagsavisen.