Hopp til innhold

Ap-kommunene henger etter i bosetting av flyktninger

96 Ap-styrte kommuner har bosatt færre flyktninger enn hva regjeringen ønsker. Samtidig ønsker partiets landsmøte å ta imot 10.000 ekstra syriske flyktninger til Norge.

Ap-partileder Jonas Gahr Støre

Ap-partileder Jonas Gahr Støre taler under Arbeiderpartiet sitt landsmøte i Oslo.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Eirik Sivertsen. Nordland Arbeiderparti

– Dette er ikke godt nok, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

Foto: Arbeiderpartiet

VG har gått igjennom tallene fra Inkluderings- og mangfoldsdirektoratet (IMDI), som viser hver enkelt kommunes bosetting av flyktninger.

I fjor ba IMDI om at kommunene bosatte 10.973 flyktninger. Bare 7784 ble tatt imot av kommunene.

I år er oppfordringen å bosette 10.804 flyktninger. Kommunene har vedtatt å ta imot 8116. 96 kommuner hvor Ap har ordføreren, har lagt seg under IMDIs anmodning eller ikke svart, skriver avisa.

– Det er for dårlig, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

Aukra tok imot to av 15

Flere av kommunene peker på pengemangel som en av årsakene.

– I mange år har vi tatt imot alle vi er bedt om, men i fjor måtte vi si stopp. Tilskuddene fra staten strakk ikke til, og vi måtte flytte på penger fra skole og helse for å dekke våre kostnader, sier Hedda Foss Five (Ap), ordfører i Skien.

Bernhard Riksfjord

– Vi har vært i en ekstraordinær situasjon, sier ordfører i Aukra, Bernhard Riksfjord (Ap).

Foto: NRK

Ap-styrte Aukra i Møre og Romsdal tok i fjor mot to flyktninger, mens IMDI ba dem ta imot 15.

– Vi har vært i en ekstraordinær situasjon, men vi har nå en enstemmig kommunestyre som vil imøtekomme ønskene om at vi skal bosette flyktninger. Hvis det bli en situasjon tror jeg Aukra vil ta sin del av en av ansvaret for å bosette en del, sier ordfører Bernhard Riksfjord til VG.

Herøy i Nordland har ikke sagt ja til å bosette en eneste asysøker eller flyktning.

– Jeg ser ikke noe problem med å bosette flyktning hos oss, men jeg får ikke med meg flertallet i kommunestyret, enda Ap har flertall. Men jeg tror det er et spørsmål om tid før dette snur, sier ordfører Arnt Frode Jensen (Ap).

Presset øker

Fredag formiddag vedtok Ap-landsmøtet et krav om at Norge skal ta imot 10 000 flyktninger fra Syria i 2015 og 2016. Dermed øker presset ytterligere på kommunene.

– Det sitter allerede 5 000 flyktninger i mottak og venter på bosetting. Det enstemmige landsmøtevedtaket forplikter også våre ordførere og ordførerkandidater til å ta imot. Men det forplikter også Stortinget, som i partnerskap med kommunene må bedre finansieringen, sier Eirik Sivertsen, Aps innvandringspolitiske talsmann.

SISTE FRÅ MØRE OG ROMSDAL