Hopp til innhold
Sjelden salmonella
Foto: Åse Karin Hansen/NRK

Salmonella

Oppsummert

Folkehelseinstituttet har i november 2022 oppdaget salmonella-smitte hos i alt 31 personer i flere fylker.

 • Kyllingkebabkjøtt kan være salmonellakilde

  Kyllingkebabkjøtt fra Polen kan være bindeleddet mellom en rekke salmonellautbrudd i Europa, inkludert i Norge, ifølge Østerrikes mattilsyn.

  Tilsynet AGES sier de har sporet 27 salmonellatilfeller i flere land tilbake til det polske kjøttet. Smittetilfellene er registrert mellom februar og juli og inkluderer saker fra Norge, Danmark, Belgia, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Østerrike. En av de smittede i Østerrike døde.

  Det tyske folkehelseinstituttet har registrert ti salmonellatilfeller.

  – Det er for tiden tre utbrudd som kan knyttes til rapporten fra Østerrike, opplyser instituttet.

  I mars og april sendte Polen ni meldinger til EUs varslingssystem for matsikkerhet. Landet er EUs største fjærfeprodusent med en produksjon på 3 millioner tonn i fjor. Halvparten av dette går til eksport noe som ifølge Polens landbruksdepartement gjør landet til verdens fjerde største eksportør av fjærfekjøtt og den nest største eksportøren i EU.

  (NTB)

 • 15.000 høner avlivet etter salmonellafunn

  Rundt 15.000 verpehøns er avlivet etter funn av salmonella på Klepp i Rogaland. I tillegg er flere parti med egg kalt tilbake.

  – Dette er heldigvis mindre alvorlig enn fugleinfluensa, sier en veterinær i Mattilsynet region sør og vest til Jærbladet.

 • 15.000 høner avlivet etter salmonellafunn

  15.000 verpehøner har blitt avlivet etter funn av salmonella. Det melder Jærbladet. Egg fra disse hønene som er blitt fraktet bort de siste to ukene, blir kalt tilbake.

  – Dette er heldigvis mindre alvorlig enn fugleinfluensa, sier en veterinær i Mattilsynet region sør og vest til Jærbladet.

  Funnet ble gjort gjennom en rutineprøve som hønsebonden tok selv. Mattilsynet vet ikke hvordan smitten har kommet inn i besetningen, men jobber med å finne det ut.

 • Store mengder salmonella-kjøtt kan ha vært i omløp

  Flere titalls tonn med kjøtt som kan ha inneholdt salmonella har blitt solgt til forbrukere over store deler av landet.

  – Det dreier seg om rundt 70 tonn som er distribuert til ulike deler av landet, sier Ingeborg Sveinsdottir i Mattilsynet til Nationen.

  Det dreier seg om namibisk storfekjøtt som ankom i to store konteinere i fjor, og som skal ha gått inn i en rekke produkter. Ifølge Mattilsynet er mesteparten nå enten spist eller trukket tilbake.

  Kjøttet skal hovedsakelig ha blitt solgt på Øst-, Sør- og Vestlandet.

  Onsdag ettermiddag ble det kjent at selskapet Pers Kjøkken trakk tilbake flere spekematprodukter. Årsaken var at det var påvist salmonella i kjøttvarer brukt i produksjonen av partier av disse varene.

  Importøren, GPS Food Group Norway, hevder at de fikk dokumentasjon fra namibiske myndigheter om at kjøttet ikke inneholdt salmonella. Det samme hevder Fatland, som igjen kjøpte det fryste storfekjøttet fra importøren.

  – Ja, vi fikk dokumentasjon på dette. Dokumentasjonen må være på plass for at varetransporten skal få passerer grensene til Norge, sa Rørvik tidligere i uken.

  FHI bekrefter at de så langt ikke har påvist noen opphopning av tilfeller eller utbrudd som kan knyttes til funnet av salmonella i dette kjøttet. (NTB)

 • Nationen: Kjøtt som kan inneholde salmonella, er solgt en rekke steder

  Kjøttprodukter som inneholder salmonellabakterier, kan være solgt i store deler av landet, ifølge dokumenter Nationen har fått innsyn i.

  Ifølge avisa har 4.000 kilo kjøtt måttet kastes, samt at store mengder kjøtt er blitt hentet fra en rekke utsalgssteder.

  Ifølge Nationen dreier det seg om fryst storfekjøtt importert fra Namibia. En liste avisa har fått innsyn i, viser at åtte ulike kjøttprodukter er solgt til nærmere 30 utsalgssteder i Oslo, Bergen og Drammen, det meste kebab. Det er imidlertid uklart om alt kjøttet inneholder salmonella.

  Administrerende direktør Lars Person i GPS Food Group, som importerte kjøttet, opplyser at det var testet for salmonella av namibiske myndigheter.

  Noe av kjøttet er solgt videre til Fatland.

  Nylig ble det kjent at flere typer spekevarer fra Pers Kjøkken trekkes tilbake fordi det er påvist salmonella i kjøttvarer som er brukt i disse produktene. Nationen erfarer at disse produktene inneholder storfekjøttet som det er påvist salmonella i.

  (NTB)