Denne uken ble det kjent at det pågår et større salmonella-utbrudd i Norge.
Nå får NRK opplyst at det er påvist flere nye tilfeller.
Det er nå til sammen 42 bekrefta salmonella-tilfeller, som er 11 flere enn på mandag, opplyser Preben Aavitsland, fagdirektør i FHI, til NRK.
De smittede er i alderen 1 til 88 år.
De nye tilfellene er i fylker flere steder i landet. 13 av tilfellene er i Vestland.
– Vi synes det er ubehagelig, fordi det fortsatt kan være en matvare der ute som smitter folk, sier han.
Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Veterinærinstituttet og kommuneoverleger rundt om i landet jobber nå for å forsøke å oppklare utbruddet.
Kan ta uker å finne kilden
Smittekilden er fortsatt ukjent. Det pågår et intensivt arbeid med å kartlegge hva de smittede har spist, ifølge Aavitsland.
– Dette er tilfeller som er smittet for en stund siden, men det er først nå de er bekrefta, sier han.
Slik fordeler smitten seg:
- Vestland (13)
- Viken (12)
- Telemark og Vestfold (7)
- Innlandet (3)
- Trøndelag (2)
- Troms og Finnmark (1)
- Møre og Romsdal (1)
- Oslo (3)
Han understreker at det ikke er sikkert at det er mulig å finne smittekilden.
– Vi leter fortsatt bredt, og tør ikke å utelukke noe. Det kan ta uker, sier han.
Leter i nettbanker og kvitteringer
Mattilsynet opplyser til at NRK at de regner med de fleste har blitt syke i løpet av de første ukene av november.
– Mattilsynet innhenter nå informasjon fra de syke personene om hva de har spist og hva de har vært i kontakt med, sier Catherine Signe Svindland, seniorrådgiver i seksjon biologisk mattrygghet i Mattilsynet.
Salmonella-pasientene blir bedt om kvitteringer og detaljer fra nettbank for å finne ut hva og hvor de har handlet de siste ukene.
– Det kan også bli aktuelt å ta prøver av mat og matrester og matemballasje. I tillegg er vi i kontakt med forskjellige aktører innen dagligvarenæringen for å bedre oversikt, sier Svindland til NRK.
Tror matvaren ha vært i hele landet
Mage-tarmbakterier smitter vanligvis gjennom næringsmidler. Personene som har fått påvist bakterien er bosatt i mange forskjellige fylker.
– Det er derfor sannsynlig at de er smittet gjennom et næringsmiddel som er distribuert over hele landet, sier Svindland til NRK.
Mattilsynet har kommet med følgende tips for å hindre smitte av salmonellabakterier:
- God kjøkkenhygiene og god håndhygiene
- Er man syk med diaré, skal man også unngå å lage mat til andre.
- Et generelt og godt råd, er å varmebehandle matvarer. Tilstrekkelig koking eller gjennomsteking dreper Salmonellabakteriene.
- Noen frukter og grønnsaker er ikke mulig å varmebehandle før du spiser dem. Skyll og vask disse godt, det er også en fordel om du tørker dem når det er mulig.