Hopp til innhold

Kyllingkebabkjøtt kan være salmonellakilde

Kyllingkebabkjøtt fra Polen kan være bindeleddet mellom en rekke salmonellautbrudd i Europa, inkludert i Norge, ifølge Østerrikes mattilsyn.

Tilsynet AGES sier de har sporet 27 salmonellatilfeller i flere land tilbake til det polske kjøttet. Smittetilfellene er registrert mellom februar og juli og inkluderer saker fra Norge, Danmark, Belgia, Frankrike, Nederland, Storbritannia, Tyskland og Østerrike. En av de smittede i Østerrike døde.

Det tyske folkehelseinstituttet har registrert ti salmonellatilfeller.

– Det er for tiden tre utbrudd som kan knyttes til rapporten fra Østerrike, opplyser instituttet.

I mars og april sendte Polen ni meldinger til EUs varslingssystem for matsikkerhet. Landet er EUs største fjærfeprodusent med en produksjon på 3 millioner tonn i fjor. Halvparten av dette går til eksport noe som ifølge Polens landbruksdepartement gjør landet til verdens fjerde største eksportør av fjærfekjøtt og den nest største eksportøren i EU.

(NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no