Hopp til innhold

– Folk vil ha den friheten pengene gir

Høyrepartienes sterke vekst i Rogaland skyldes økt oljerikdom, mener politiske motstandere. For enkelt, mener Høyre.


Range Roverne til Rogaland Unge Høyre

Unge Høyre sine valgkampbiler har møtt kritikk for å bygge opp et image om rike pappagutter.

Foto: Morten Nesvik / NRK

– Vi møter folk på vei til jobb og spør om de vil ha en bolle fra Høyre. Så er det en brosjyre oppi der.

Leder i Stavanger Høyre, Odd Jo Forsell, er bare en av mange frivillige denne morgenen. Det lukter rekordvalg for Høyre i Rogaland, et fylke som fra før av er en Høyre-bastion.

Høyreboller

I Høyres hus er 800 boller klare for utdeling. Sommerens meningsmålinger tyder på et rekordvalg.

Foto: Ståle Frafjord / NRK

Oljerikdommen har gjort Rogaland til et blå-blått fylke, mener både politiske motstandere og statsviter. For første gang kan Høyre og Fremskrittspartiet få en samlet oppslutning på over 50 prosent ved et stortingsvalg.

– Litt mer lyseblått, eller sentrumsorientert

Selv tror politikere fra Høyre og Frp at den høye oppslutningen skyldes rogalendingens entreprenørskap, arbeidsmoral og selvstendighet.

– Jeg tror det har noe med at det er en gründerånd i Rogaland. Dette er et næringsfylke, dermed er det ofte mer oppslutning om de tradisjonelle næringspartiene. I tillegg har vel Rogaland Høyre tradisjonelt vært litt mer lyseblått, eller sentrumsorientert, og har dermed litt bredere nedslagsfelt, mer folkelig appell.

Det sier Forsell om årsaken til at Høyre-siden står så sterkt i oljefylket Rogaland. Den forklaringen er det ikke alle som kjøper.

Rogaland Høyre

Høyrepolitikerne i Rogaland, men Janne Johnsen i spissen, kan gå mot rekordvalg i Rogaland.

Foto: Høyre

Les også: – Håper hun oppfatter meg som litt skummel

Les også: Dette krever ordførerne av Erna

– Rogaland er jo på en måte et lite Norge i miniatyr. På grunn av oljeformuen så ligger vi ti år foran alle andre, sier mangeårig kommunepolitiker i Stavanger, Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet.

Han mener at den høyrebølgen som lenge har eksistert i Rogaland nå slår inn over Sørlandet, resten av Vestlandet og i Nord-Norge.

– Det er jo oljeriksdommen som gjør det. Folk vil gjerne kunne kjøpe, kjøpe seg fram i sykehjemskøene, på sykehuset, privatskoler. De vil ha den friheten som pengene gir, mener Kvadsheim.

Bjarne Kvadsheim

Bjarne Kvadsheim fra Senterpartiet mener at den høyrebølgen som lenge har eksistert i Rogaland nå slår inn over Sørlandet, resten av Vestlandet og i Nord-Norge

Foto: NRK Rogaland

– Flere av landets rikeste kommuner er i Rogaland

I 1977, få år etter at oljeeventyret begynte å prege fylket, så Rogaland Høyre for første gang 20-tallet i et stortingsvalg. Året etter, da Høyrevinden preget hele landet, var oppslutningen 33,7 prosent.

Les også: Han frykter en blå regjering vil redusere subsidier og tollvern

Les også: Han venter på at en blå regjering skal fylle auditoriet

Over 40 prosent av velgerne i oljefylket har siden 2001 stemt Høyre og Fremskrittspartiet. I år kan blåeste partiene passerte 50 prosent. Tidligere finansminister Gunnar Berge (AP) er ikke i tvil om årsaken.

– De såkalte sosioøkomiske forholdene har stor innflytelse på folks partivalg. Høyre har jo tradisjonelt sett stått veldig sterkt i rike kommuner. Det har blitt slik at flere av de rikeste kommunene i landet, i kraft av at innbyggerne har størst inntekt, de er i Rogaland, sier Berge.

Gunnar Berge

Tidligere finansminister Gunnar Berge (AP) sier at Høyre tradisjonelt står svært sterkt i rike kommuner.

– Når noen tjener mye mer enn resten av landet, så er det lettere å mobilisere Høyre og Frp-velgere.

Statsviter Svein Tuastad tror også den økte rikdommen er en vesentlig forklaring på at fylket gradvis har blitt blåere.

– Her har motkulturene stått sterkt. Det har ikke vært store klassemotsetninger, sier Tuastad.

– Vi er et oljefylke, det kan ha betydning

I Høyres hus er 800 boller klare for utdeling. Sommerens meningsmålinger tyder på et rekordvalg.

Innbyggerne i Flere av kommunene på l Nord-Jæren ligger på inntektstoppen i Norge. Odd Jo Forsell mener det blir for enkelt å forklare høyresidens sterke posisjon og fremgang med oljerikdom og økt velstand.

Les også: Høyre vil etterutdanne mattelærere

Les også: – Blir bybane med Høyre i regjering

– Høyre er et næringsparti. Hvis du legger forholdene til rette for næringen, så vil det være velstandsvekst. Jeg tror det er mer det enn at folk tjener gode penger, men det er klart at vi er et oljefylke, og det kan og ha betydning, innrømmer Forsell.