– Håper hun oppfatter meg som litt skummel

Tina Bru er Rogaland Høyres usikre fjerdekandidat. Hun er på vippen, og havner kanskje på Stortinget.

Tina Bru er Rogaland Høyres usikre fjerdekandidat. Hun er på vippen, og havner kanskje på Stortinget.

VIDEO: Tina Bru er fjerdekandidat og på vippen. Foto: Eirik Gjesdal/NRK.

Tina Bru

'Javel, jeg prøver en ny vri i denne valgkampen og satser på noe helt annet i årets valgbrosjyre. Hva tror dere? Er det en vinner?', spør Tina Bru på Facebook.

Foto: Høyre
Tina Bru
Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Jeg elsker fornøyelsesparker. Når jeg er i Tusenfryd eller Kongeparken blir jeg fem år igjen og koser meg skikkelig, sier Tina Bru.

Gleden over å sitte på vippen på lekeplassen på Tjensvoll i Stavanger er åpenbar. Det å sitte på vippen før stortingsvalget er minst like gøy, og litt for spennende.

– Jeg hadde uansett kjempet hardt disse ukene. Det aller viktigste er ikke at jeg havner på tinget, men at jeg vil ha en ny regjering. jeg hadde stått på likevel, men det gjør det jo litt ekstra spennende for min egen del, sier hun.

– Setter inn et ekstra gir

Tina Bru er 27 år gammel, har jobbet med politikk siden 2005, og er et av valgkampens unge talenter. Hun har vært vara på Stortinget siden forrige valg i 2009, og har nå lyst på en egen plass.

Det har hun jobbet hardt for lenge. Valget er den 9. september, og nå er valgkampen i gang for fullt.

– Joda, jeg merker jeg blir litt ekstra sliten. Jeg sover mindre enn vanlig og jobber mye i et høyt tempo. Jeg er jo vant til å jobbe mye, men det blir å sette inn et ekstra gir, sier Bru.

– Ung og blond, men ikke dum

Tina på Tinget

Fra kampanjen 'Tina på Tinget'.

Foto: Høyre

– Jeg er ei jente som har veldig lyst til å få til noe, og som alltid har satt meg litt hårete mål. Jeg har ganske store idealer, og tenker at det går an å gjøre en forskjell, sier Tina Bru.

Tina Bru beskriver seg som ei jente. Det gjorde også den selverklært konservative Stavangermannen Thomas Middelthon i et leserinnlegg i Stavanger Aftenblad i april. Han la til adjektivene ung, dum og blond, og kritiserte unge politikere uten utdannelse eller yrkeserfaring. Her kan du lese hva Tina Bru svarte ham.

– Jeg er ung og blond, men vil jo ikke kalle meg dum. Man vil møte slike holdninger som ung politiker. Det går litt innpå meg å bli kalt slike ting, men jeg prøver jo bare å gjøre mitt beste. Alle trenger tid til å lære, så det går nok noen år før jeg er helt voksen og kan alt, sier hun.

Laster Twitter-innhold

Tina Bru er Rogaland Høyres usikre fjerdekandidat. Hun er på vippen, og havner kanskje på Stortinget.

VIDEO: Hele intervjuet med Tina Bru på vippen.

Broiler?

– Det er mange som gjentar at unge politikere ikke har arbeids- eller livserfaring, og kan ingen ting. Hvis alle på Stortinget skal ha det kan vi jo ikke ha noen unge folk. Det tar jo nødvendigvis noen år å skaffe seg den erfaringen. Slike holdninger synes jeg er rare. Man trenger jo unge folk på tinget også. Samfunnet består også av unge folk og de fortjener også å bli representert på tinget, legger hun til.

Er du en politisk broiler?

– Det er et så dumt uttrykk, men jeg vet jo at det finnes. Mange ville nok kalt meg en broiler fordi jeg har jobbet med politikk i mange år selv om jeg er ung, og nå vil inn på Stortinget.

– Det er viktig for meg å si at jeg har fullført utdanning på BI og UiS, og jobbet i alt fra på sykehjem, sykehus, i bakeri, i klesbutikk, og har gjort mange andre ting og. Jeg er ikke kun en politisk broiler som kun har hatt hendene mine i sakspapirer. Jeg tror at den betegnelsen er vanskelig å komme unna. Når man er ung og holder på med politikk så blir man ofte automatisk stemplet som broiler. Det er litt synd, sier hun.

Tina Bru
Foto: Høyre

Vil prøve å engasjere ungdom

Tina Bru vil representere de unge, og hun vil også jobbe for at de unge bryr seg om hva som skjer på Stortinget.

– Sånn sett er det en fordel å være ung selv. Ungdom synes det er lettere å snakke med unge enn voksne politikere. Jeg har veldig lyst til å besøke skoler og snakke om hvordan det er å drive politikk. Vi trenger flere unge, engasjerte mennesker, men jeg tror mange ikke helt vet hva det går i. Noen må snakke om at det finnes muligheter og at de kan gjøre en forskjell, sier hun.

Tina har markert seg i Sør-Rogaland, kanskje spesielt på nett, ofte i debatt med en annen ung politiker, nemlig Maren Østbø fra Arbeiderpartiet.

– Hun er konkurrenten så jeg håper hun oppfatter meg som litt skummel. Maren mener mye om mangt, og er en veldig markert politiker på nett. Da får jeg selvfølgelig lyst til å hive meg på, sier Bru.

Laster Twitter-innhold

Tina på Tinget?

Hvordan blir det dersom vi får Tina på Tinget?

– Det er jo veldig avhengig av om vi får en ny regjering eller ei. Får vi det så tror jeg det blir veldig bra. Da kommer jeg selvfølgelig til å benytte anledningen til å sørge for at Høyre får gjennomføre alt vi har lovet. Jeg har vært politiker i snart åtte og, og har aldri fått oppleve Høyre i posisjon på Stortinget eller i regjering. Jeg har veldig høye forventninger. Vi må levere noe, og det vil jeg være med på, sier hun.

Resultatet får hun en eller annen gang natt til 10. september.

– Jeg har troen på at det skal vippe i riktig vei, men vi må jobbe hardt, sier hun.

Det å bli tatt med på vippa falt i smak. Etter at intervjuet er ferdig setter hun i gang for å få litt større fart.

– Dette er mitt valgstunt. Jens kjører taxi og jeg vipper med NRK, sier Tina Bru.

Rogaland Høyre

Tina Bru sammen med flere fra Rogaland Høyre.

Foto: Høyre

Flere nyheter fra Rogaland