Tirsdag denne uken dukket sivilt politi opp i kantinen til IMI-kirken i Stavanger. De aksjonerte for å se om papirløse Tita Abraham Mekonnen jobbet der. Og ifølge pastor Egil Elling Ellingsen kom politiet med en klar beskjed.
– De sa at Tita kunne jobbe ut arbeidsdagen, men ikke komme tilbake på jobb, sier han.
Politiet bekrefter at de har aksjonert, men vil ikke kommentere saken ytterligere.
- Les også:
Bryter loven med vilje
I IMI-kirken mener de at forholdene for de 2.400 papirløse asylsøkerne i Norge er uholdbare. Derfor bryter de loven med vitende og vilje for å provosere fram en rettssak, sier pastor Ellingsen.
– Vi bryter én lov, men vi mener vi ikke bryter Grunnloven eller menneskerettighetene vi er forpliktet på. Og de står høyere enn denne ene loven, sier han.
Pastor Egil Elling Ellingsen i IMI-kirken sier Grunnloven og menneskerettighetene betyr mer enn at kirken bryter loven ved å ansette en papirløs asylsøker.
Foto: Arild Eskeland / NRKFor Tita Abraham Mekonnen er det som skjer en stor påkjenning.
– Jeg er litt redd. Jeg har ikke gjort noe galt, sier hun.
- Les også:
Mener kirken har en god sak
Arbeidsrettsadvokat Bent Endresen har jobbet mye med internasjonal rett. Han mener det er norske myndigheter som bryter loven og at IMI-kirken vil ha en god sak.
– Hvis IMI-kirken ikke når frem i norsk rett, vil jeg tro de har gode muligheter internasjonalt, sier han.
Advokaten er opprørt over den norske praksisen.
– Vi lar mennesker bo i Norge i årevis fordi de ikke kan returneres, men fratar dem retten til å arbeide. Det henger etter min mening ikke på greip. Tidligere hadde papirløse faktisk mulighet til å arbeide, men vi har altså tatt fra dem denne retten, sier han.
– Hva synes du om det?
– Det er en skam.
– Uverdig behandling
Stortingsrepresentant Geir Toskedal (KrF) vil ta saken opp med regjeringen. Han mener eksemplet med Tita Abraham Mekonnen synliggjør en uverdig praksis.
- Langlesning:
– Vi mener regjeringen må finne en løsning. At IMI-kirken gjør som de gjør, viser deres hjertelag og deres mening om den humanitære situasjonen. Det har jeg forståelse for, sier han.