Hopp til innhold

Letta over å endelig bli avhørt og etterforska

Arne Viste risikerer fengsel for å ansette papirløse asylsøkere. I nesten to år har han kjempet for å bli anmeldt.

Arne Viste krever å bli anmeldt.

Arne Viste som ansetter papirløse ureturnerbare asylsøkere ble avhørt av Stavanger-politiet i dag.

– Det har vært veldig lenge å vente, og veldig krevende å vente så lenge. Endelig skal politiet stille noen spørsmål, sier Arne Viste.

I snart to år, har han brutt loven, med fullt overlegg, gang på gang. Han har ansatt 13 papirløse, som Tita Abraham Mekonnen fra Eritrea. Hun har fått endelig avslag på asyl i Norge, men hjemlandet Eritrea vil ikke ta henne imot.

Arne Viste driver dyktige.no, som han beskriver som en buffer mellom bedrifter og utlendingsmyndighetene. Han bryter flere norske lover, og har insistert på å bli etterforsket. Nå får han det.

– Jeg er utrolig lettet over å endelig bli avhørt, og få forklare meg, sier Viste.

Kritikk fra politi og politikere

Politiet i Stavanger har tidligere omtalt saken som et dilemma, men erkjenner at de ikke kommer til å prioritere saken høyt.

– Vi etterforsker selvfølgelig bruk at ulovlig arbeidskraft, men prioriterer saker der det er mistanke om utnyttelse, dårlige arbeidskår eller unndragelse av skatt og slike ting. Og jeg ser ikke at denne saken har noe slikt, sier politiadvokat Ketil Remman ved Sør-Vest politidistrikt.

– Samtidig er det alvorlig å bruke ulovlig arbeidskraft – uavhengig av motivasjonen bak, legger han til.

Ifølge Remman kan veldig grove tilfeller straffes med fengsel.

– Men så langt vi kan se er ikke det aktuelt her, sier Remman.

Arve Kambe, leder i arbeids- og velferdskomiteen på Stortinget, har tidligere advart om at ordningen er et Utlendingsloven og på reglene for norsk arbeidsliv.

Tita Abraham Mekonnen

Papirløse Tita Abraham Mekonnen fra Eritrea arbeider i kantina i IMI-kirken i Stavanger, ansatt gjennom firmaet til Arne Viste.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Håper på rettsavgjørelse

Arne Viste hadde med seg pastor Terje Høiland i IMI-kirken da han møtte politiet.

– Vi risikerer å få et ettermæle der folk døde på mottak fordi vi tynte dem så hardt på grunn av politikk og stemmesanking. Et sånt Norge kan vi ikke være med på, sier Høiland.

Politiavhøret varte i to timer og var udramatisk, men det er bare et skritt på veien til en rettsavgjørelse som er det Viste vil ha.

– Jeg håper på en rettssak snart for å få dette avklart, først og fremst på vegne av dem som er rammet av uretten. Det er også krevende for meg å gå uten avklaring. Jeg håper det blir en rettssak og at vi vinner saken, sier Viste.