NRK Meny
Normal

Her flytter 1000 asylsøkere inn om kort tid

De gamle lokalene til BP på Forus skal i løpet av en uke gjøres om til tilholdssted for opptil 1000 personer. – En formidabel utfordring, mener de ansvarlige.

BP Forusbeen

I de gamle lokalene til BP på Forusbeen 35 skal 1000 asylsøkere inn i løpet av en ukes tid.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Vi har en formidabel utfordring foran oss. Vi har mye bra folk rundt oss, både de underleverandørene vi skal bruke, og ikke minst sivilforsvaret og Stavanger kommune. Vi satser på å få det klart til neste onsdag.

Alfred Ydstebø

Alfred Ydstebø i Base property skal drive preasyl-mottaket i de gamle BP-lokalene på Forus. Avtalen med UDI er inngått for tolv måneder fram i tid.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Det sier Alfred Ydstebø i Base property som skal drive preasyl-mottaket i de gamle BP-lokalene på Forus. Avtalen med UDI er inngått for tolv måneder fram i tid.

Les også: Det kommer 2000 asylsøkere til Stavanger

Les også: Fahed (30): – Jeg er den eneste fra Syria i Fjellhallen

Forusbeen 35 er akkurat nå et bygg med kontorer, kantine, gymsal og ulike møterom. Da lokalene ble vist fram onsdag, sto de tomme. I løpet av kort tid skal opptil 1000 asylsøkere bo her.

Sengene er bestilt

Det er Sivilforsvaret som skal skaffe utstyret som trengs for å innkvartere asylsøkerne. I første omgang handler det om å skaffe 1000 senger.

– Sengene er i bestilling og blir sendt hit i containere, forteller Mariann Svanes i sivilforsvaret.

Les også: For stort press på helsevesenet

Les også: Forsikringsnekt stopper asylmottak

Hun bekrefter at situasjonen er utfordrende.

– Det er det, men dette blir håndtert sentralt i DSB (Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap). Så får vi utstyret levert hit så fort det lar seg gjøre, sier hun.

Vet ikke hvem som kommer

Det trengs imidlertid mye mer enn senger til Forusbeen før asylsøkerne kommer.

– Vi må i alle fall ha noen oppholdssteder der de kan være. Det er gjerne noen som kommer med barn. Da må stelle-fasiliteter på plass. Vi må ha sanitæranlegg og mye annet, men vi jobber bra sammen, sier Svanes.

Mariann Svanes

Mariann Svanes i Sivilforsvaret sier at tuden senger kommer på plass på mottaket innen onsdag i neste uke.

Foto: Arild Eskeland / NRK

Sivilforsvaret skal sørge for etableringen av asylmottaket, så overtar driftsoperatøren ansvaret.

Foreløpig vet de som har dette ansvaret ingenting om hvem som kommer.

Les også: Bruker minst 325 millioner hver måned på akuttmottak for flyktninger

Les også: – Situasjonen kommer til å påvirke hverdagen vår

– Vi skal plassere barnefamilier og kvinner for seg selv, menn for seg selv. det er en formidabel jobb å gjøre der og, men vi er egentlig kommet ganske langt allerede sier Ydstebø.

Det blir både mindre rom og store sovesaler i de tidligere BP-lokalene.

Aktiviteter og sikkerhet

Rogaland Røde Kors sammen med driftsoperatøren har ansvaret for å legge til rette for aktiviteter i tilknytning til mottaket.

– Vi er noe usikker på behovet, og noe usikker på hvor raskt vi skal komme i gang, men vi håper å komme i gang med aktiviteter for alle grupper så raskt som mulig, sier Ydstebø.

Sikkerhet er og et viktig punkt i forberedelsene til å ta mot 1000 asylsøkere.

– Vi har engasjert et eksternt byrå som består av erfarne sanitets og forsvarsfolk som har jobbet i flyktningleirer ute i verden. De har hovedansvaret for sikkerhet under drift i samarbeid med politiet, sier Ydstebø.