Hopp til innhold

Fahed (30): – Jeg er den eneste fra Syria i Fjellhallen

UDI anser personer fra Syria som de eneste med en reell sjanse til å få beskyttelse i Norge. Men stadig færre fra det borgerkrigsherjede landet passerer grensen.

Flyktningekrise 2015:

Fahed (30) sier at Norge er det eneste håpet for ham og familien.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Mandag ankom 75 asylanter grensestasjonen Storskog på den norskrussiske grensen. Fahed Shady Majed var én av dem. Nå bor han i transittmottaket i Fjellhallen i Kirkenes som huser 150 asylsøkere.

Fahed forteller at han er fra byen Homs, en by som har gått gjennom noen av borgerkrigens verste grusomheter. Han viser frem sitt asylsøkerbevis med alder og nasjonalitet.

– Jeg er den eneste i Fjellhallen som er fra Syria. De andre her er iranere, libanesiske palestinere, irakere og – aller flest – afghanere, sier Fahed.

Flest afghanere

Ordfører i Sør-Varanger Rune Rafaelsen fungerer som talsperson for transittmottaket i Fjellhallen. Han kan hverken bekrefte eller avkrefte at det tirsdag kun oppholder seg én syrer i Fjellhallen:

– Det jeg kan si er at syrere utgjør et klart mindretall av asylpasseringene via grensen, sier han.

NRK har tidligere omtalt at afghanere utgjør en stadig større antall av asylstrømmen via den norskrussiske grensen.

Flyktningekrise 2015

Abdul Basad sier at han er fra Afghanistan, og har bodd i Kasakhstan før han kom til Norge. - Afghanistan er ikke trygt for meg, sier han.

Foto: Eirik Hind Sveen / NRK

Tall fra Utlendingsdirektoratet (UDI), som NRK fikk oversendt i dag, tirsdag, viser at syrere så sent som i oktober utgjorde et klart flertall blant flyktninger og migranter som passerte den norskrussiske grensen.

42 prosent av asylsøkerne var syrere, mens afghanere utgjorde 27 prosent. Nå er situasjonen snudd på hodet.

NRK har i dag snakket med flere enslige, afghanske menn i Kirkenes. Personer som har bodd i Kasakhstan og Russland før de kom til Norge, og en gruppe UDI nærmest lover garantert retur.

– Personer fra Syria er de eneste med en reell sjanse til å få opphold med dagens situasjon, sier Bjørn Fridtfeldt, direktør for UDI Nord-Norge.

– Eneste håp

Fahed hevder han reiste fra Dubai 07. november og kun oppholdt seg to netter i Russland før han kom til Norge.

Han sier også at han ikke har flyktet fra borgerkrigen i Syria, en krig som så sin spede start våren 2011.

– Jeg har bodd i Dubai siden 2009 med kone og barn. Der jobbet jeg i et firma som trykket reklameplakater. Da jeg mistet jobben min, mistet jeg oppholdstillatelsen og vi ble av myndighetene bedt om å forlate landet. Nå har jeg reist fra familien min for å forsøke å redde fremtiden, sier han.

– Reiser jeg tilbake til Syria blir jeg enten arrestert på grunn av ytringer mot Assad-regimet jeg har hatt på Facebook, eller tvunget inn Assads hær. Jeg har ingen ønske om å kjempe for Assad.

Fahed mener at Norge det eneste håpet for ham og familien.

– Får jeg avslag i Norge har vi ingen andre alternativer.