Hopp til innhold

– Situasjonen kommer til å påvirke hverdagen vår

De fire ordførerne på Nord-Jæren møttes på Sola i tirsdag kveld for å diskutere noen av utfordringene regionen står overfor når det gjelder strømmen av asylsøkere og flyktninger.

Flyktningkrise 2015

Mange av asylsøkerne som nå kommer over grensen i Finnmark blir sendt til mottak i Rogaland. Ordførerne på Nord-Jæren møttes i går for å diskutere situasjonen.

Foto: Kai Erik Bull / NRK

– Relevant og oppdatert informasjon til våre innbyggere er helt nødvendig for og skaper trygget og forståelse for det som nå skjer. Vi må også forberede innbyggerne på at denne situasjonen vil komme til å påvirke hverdagen vår framover.

Les også: Det kommer 2000 asylsøkere til Stavanger

Det sier ordfører i Sandnes, Stanley Wirak. Han mener at den akutte flyktningsituasjonen i Europa og Norge gjør at vår region må ta vår del av ansvaret.

– Dette skal vi gjøre sammen, sier Wirak.

Stanley Wirak

Sandnes-ordfører Stanley Wirak (A) mener at situasjonen rundt mottak av asylsøkere og slektninger kommer til å påvirke hverdagen til folk på Nord-Jæren.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– Tilstrømningen kan bli enda større

Kommunene skal i nær framtid ta imot både kvoteflyktninger, bosettingsklare flyktninger og asylsøkere. Det er den siste gruppen som nå skal midlertidig akuttinnkvarteres i Forusbeen 35.

Les også: Her skal 200 flyktninger huses i Stavanger

Les også: Frp: – Asylinnkvartering på Hotell Alstor gir feil signaler

– Denne situasjonen vil vare en god stund, og vi forbereder oss på at tilstrømningen av asylsøkere kan bli enda større, sier ordfører i Sola, Ole Ueland.

Forusbeen 35, preasyl-mottak, asylmottak

De tidligere lokalene til BP i Forusbeen 35 skal brukes til pre-mottak for 1000 asylsøkere.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Kommunene legger ut oppdatert informasjon om flyktningsituasjonen fortløpende på sine nettsider. Her finnes også mer informasjon om hvordan frivillige kan bidra.

Sterk mobilisering

Ordføreren i Randaberg, Kristine Enger, sier kommunene vil bistå hverandre framover med nødvendige ressurser, både kompetanse, personell og eventuelle andre behov.

Les også: Bruker minst 325 millioner hver måned på akuttmottak for flyktninger

I Stavanger er det opprettet et eget syriasenter, der alle som ønsker å hjelpe kan henvende seg. I Sandnes er det også en frivillighetskoordinator i flyktningenheten.

– Det finnes en sterk mobilisering i befolkningen nå, og den er vi nødt til å ta vare på. Vi er svært takknemlige for alle som ønsker å bidra, sier ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø.