NRK Meny
Normal

AP og Frp i Sandnes feirer fire lykkelige år sammen

Det oppsiktsvekkende samarbeidet mellom Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet i Sandnes har vært en politisk suksess. Konstellasjonen kan og dukke opp hos storebror Stavanger etter valget til høsten.

Ap og frp jubler over suksess i Sandnes

Ordfører Stanley Wirak (AP) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) feiret mandag fire år ved makten.

– Vi synes vi fortjener litt jordbær med fløte på. Vi er godt fornøyd med de fire årene vi har styrt byen sammen, og vi håper vi skal få lov å fortsette.

Det sa Sandnes-ordfører Stanley Wirak da flertallspartiene i Sandnes mandag formiddag presenterte "regnskapet" for den valgperioden som snart er slutt, og snakket om utsiktene framover.

– Det er faktisk ganske gode tider i byen, supplerer varaordfører Pål Morten Borgli.

– Vi samarbeider veldig godt

Den uvanlige koalisjonen mellom Fremskrittspartiet og Arbeiderpartiet overtok makten i Sandnes etter kommunevalget i 2011.

Flertallspartiene i Sandnes

Ved siden av Arbeiderpartiet og Fremskrittspartiet deltar og SV, Pensjonistpartiet og SP i flertallskoalisjonen i Sandnes.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Samarbeidet mellom de nåværende flertallspartiene i Sandnes ble i starten kalt for et «valgteknisk samarbeid».

– Det begynte som et valgteknisk samarbeid, og har utviklet seg til et samarbeid om økonomien. Vi samarbeider veldig godt, og vi ønsker å fortsette det samarbeidet.

Det sa ordfører Stanley Wirak da han oppsummerte de fire årene på en pressekonferanse i Vågen i Sandnes mandag.

– Har satt fart på Sandnes

Fremskrittspartiets varaordfører Pål Morten Borgli legger ikke skjul på at også Frp var spente på hvordan dette ville gå for fire år siden. Han mener AP/FRP-koalisjonen har satt fart på Sandnes.

– Vi hart fått et veldig offensivt Sandnes. Vi har fått raskere saksbehandling. vi har fått mange fornøyde brukere i byen. Vi har fått et næringsliv som er veldig fornøyde med det politiske flertallet og optimismen er sterk, mener Frp-varaordføreren.

Politisk suksess

Den spesielle maktkoalisjonen i Sandnes har vært en politisk suksess.

Meningsmålinger utført for Stavanger Aftenblad viser at 57 prosent av velgerne i Sandnes ønsker at Stanley Wirak fortsetter som ordfører. Det gjør faktisk og hver tredje Høyre-velger i byen.

17 prosent av velgerne vil at Frp sin varaordfører Pål Morten Borgli skal overta. Han har dermed like stor oppslutning som Høyres ordførerkandidat.

Den samme meningsmålingen viser økende oppslutning om Arbeiderpartiet i Sandnes. AP har gått fram fra 22 prosents oppslutning ved kommunevalget i 2011 til 32 prosent på en måling Aftenbladet presenterte i mars i år.

Frp og Arbeiderpartiet i Stavanger

Arbeiderpartiets ordførerkandidat Cecilie Bjelland og Fremskrittspartiets gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen kan komme til å samarbeide for å få makten i Stavanger til høsten.

Foto: Anders Fehn / NRK

Kan smitte til Stavanger

Mange er spent på om en lignende koalisjon kan oppstå hos storebror i nord, Stavanger.

Under et besøk i Stavanger i vår ga AP-leder Jonas Gahr Støre uttrykk for at han var imponert over det Wirak har fått til i Sandnes. Støre sa og han ikke hadde noe mot at Arbeiderpartiet i Stavanger fant tonen i et samarbeid med Fremskrittspartiet.

Både Høyre og Arbeiderpartiet i Stavanger er nå svært opptatt av å fri til Fremskrittspartiet foran valget i september.