Vurderer utradisjonell allianse i Stavanger

Stavanger Frp og Ap er lei av å ha liten innflytelse i bystyret. Nå vurderer de å samarbeide for å velte det tjueårige høyreveldet i byen.

Frp og Arbeiderpartiet i Stavanger

Fremskrittspartiets Leif Arne Moi Nilsen og Arbeiderpartiets Cecilie Bjelland vurderer samarbeid etter valget.

Foto: Anders Fehn / NRK

Etter modell fra Sandnes-ordfører Stanley Wirak åpner nå Ap og Frp for et politisk samarbeid i Stavanger. Høyre har hatt ordføreren i Stavanger siden 1995, og de største opposisjonspartiene har sett seg lei på manglende innflytelse. Et utradisjonelt Frp-Ap-samarbeid kan dermed bli en realitet, skriver Klassekampen.

– Vi har stemt veldig mye sammen i opposisjon. Jeg ser på oss som en joker, og jeg vil ikke utelukke noen ting. Personlig ønsker jeg ikke at vi skal være en del av det jeg vil kalle dagens regnbueallianse. Det er umulig å drive en fornuftig politikk med så mange samarbeidspartnere, sier Frps konstituerte gruppeleder Leif Arne Moi Nilsen til avisen.

Skal snakke med regjeringspartnerne først

Moi Nilsen sier til NRK at partiet først vil snakke med Høyre, Venstre og Krf som de samarbeider med i regjering.

– Frp velger partner etter valget når vi ser hvor vi kan få størst mulig innflytelse for vår politikk. Alt annet vil jo være å lure velgerne. Hvis vi kan få bort eiendomsskatten ved å samarbeide med Arbeiderpartiet vil jo det være en seier, sier han.

Viser til «Sandnes-modellen»

Han skryter av den utradisjonelle koalisjonen som Aps Stanley Wirak har fått til i Sandnes.

– Samarbeidet har fungert overraskende godt. Lokalpolitikken er veldig ulik det som foregår på Stortinget, men jeg tror den viktigste forklaringen bak suksessen er at de har vært veldig løsningsorienterte, sier Nilsen.

– Vi er åpne for å samarbeide med alle. Det er ikke oss det skal stå på for samarbeid, men det er ett mål: Vi må kunne få gjennomslag for Ap-politikk, sier gruppeleder og ordførerkandidat Cecilie Bjelland i Stavanger Ap.

– En knallsuksess i Sandnes

– Samarbeidet har vært en knallsuksess, og det vises også på målingene. Sandnes har tradisjonelt vært en blå kommune, men nå har Ap hatt en større framgang lokalt enn nasjonalt, sier førsteamanuensis Svein Erik Tuastad ved Universitetet i Stavanger til avisen.

Pål Morten Borgli og Stanley Wirak

Ordfører Stanley Wirak (Ap) og varaordfører Pål Morten Borgli (Frp) styrer Sandnes med suksess.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK