NRK Meny
Normal

Vil ta utbytte fra Forus næringspark

For å unngå kutt i Stavanger og Sandnes kommuner, vil Cecilie Bjelland (Ap) og Sandnes ordfører Stanley Wirak (Ap) ta ut 45 millioner hver i utbytte fra Forus næringspark.

Støre, Wirak og Bjelland

Cecilie Bjelland og Stanley Wirak (t.v.) vil at noen av pengene Forus Næringspark har på bok skal gå til kommunene i vanskelige tider.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

– Vi vil ikke ha noen kutt i skolene, vi vil gi dem arbeidsro, dermed må vi ta pengene fra andre steder. Forus næringspark sitter med en halv milliard i egenkapital. Vi ønsker å ta noe av den kapitalen akkurat nå for å sikre at skolene får en ordentlig drift dette året, sier Cecilie Bjelland.

I Stavanger må 69 millioner kuttes på grunn av skattesvikt i kommunen. Rådmann Inger Østensjø foreslår blant annet kutt i skolen på nesten 16,5 millioner og kutt i barnehagen på 12 millioner.

Også Sandnes har skattesvikt, og rådmann Bodil Sivertsen foreslår at Sandnes skal spare 35 millioner i 2015, 52 millioner i 2016, 116 millioner i 2017 og 148 millioner i 2018.

– Nå vi nå opplever en veldig skattesvikt er det helt nødvendig å få ut de pengene. Vi har ikke mer å kutte i, vi kan ikke tyne skolene og andre tjenester mer enn det vi har gjort, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak.

Ønsker 45 millioner hver

Sandnes-ordføreren mener skole er viktigere enn at Forus næringspark har en fet bankkonto. Wirak og Bjelland ønsker å ta et utbytte på 45 millioner til hver kommune som en engangssum i vanskelige tider, men har ingen intensjoner om å tappe selskapet for penger.

– Vi synes at vi skal være forsiktige i første omgang. Dette handler ikke om å ta ut mest mulig penger og putte dem i drift, men for å få vekk de kuttene som er foreslått, ønsker vi å ta inn 45 millioner kroner, sier Bjelland.

Den summen mener hun er nok til å unngå kutt i skolen, samtidig som Stavanger kommune kan bygge seg opp noen reserver.

Møter motstand

Ole Ueland

Ole Ueland, ordfører i Sola kommune.

Foto: Høyre

Høyre i Sandnes er enige i forslaget, mens Høyre i Stavanger trolig ikke er det. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø avviste Sandnes kommunes ønske om å ta ut 45 millioner kroner fra Forus næringspark i fjor.

– Nå er det på tide at Høyre er med på å bidra i fellesskapet, sier Bjelland.

Solas ordfører Ole Ueland (H) vil ikke høre snakk om at naboene skal ta ut 90 millioner kroner. De eier to prosent av næringsparken.

– Jeg synes ikke dette er et godt forslag. De verdiene som er skapt på Forus er skapt av bedriftene, og det står i vedtektene at det ikke skal tas ut utbytte, sier Ueland.

Han vil at verdiene skal brukes til å videreutvikle Forus, slik at det også kan skapes jobber der i fremtiden.