Hopp til innhold

Ap og Frp tar over i Sandnes

Forhandlingene om den politiske ledelsen i Sandnes tok en overraskende vending fredag. Ap går i kompaniskap med Frp, Pp, Sp og SV, men det blir ikke eiendomsskatt, lover Frp.

Stanley Wirak, Pål Morten Borgli, Norunn Østråt Koksvik,

Stanley Wirak (påtroppende Ap-ordfører), Pål Morten Borgli (påtroppende Frp-varaordfører) og Norunn Østråt Koksvik (nåværende Høyre-ordfører) i NRKs valgstudio mandag.

Foto: NRK / NRK

Selv om Høyre økte sin oppslutning i Sandnes , ble det fredag klart at Stanley Wirak fra Arbeiderpartiet tar over ordførerstolen til Norunn Østråt Koksvik fra Høyre.

– Ap har hatt forhandlinger med Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre. Det samme har Fremskrittspartiet hatt. Det ble brudd i begge forhandlinger, og derfor måtte noen ta ansvar, sier Wirak til NRK.

Pål Morten Borgli

Pål Morten Borgli (Frp).

Foto: Frp
Norunn Østråt Koksvik

Norunn Østråt Koksvik (H).

Foto: Åse Karin Hansen / NRK

– Sikkert litt rart

I tillegg til Ap og Frp er også Pensjonistpartiet, Senterpartiet og SV med i samarbeidet. Pål Morten Borgli fra Frp blir varaordfører.

Verken Wirak eller han tror noen hadde regnet med at kabelen skulle gå opp slik.

– Det er sikker litt rart for noen. Men det er ikke slik at vi har funnet hverandre fordi vi er enige politisk, presiserer Borgli fra Frp, og gjentar Wiraks forklaring:

«Valgteknisk samarbeid»

– Samarbeidet ble til på bakgrunn av at ting ble låst fredag ettermiddag, og da var noen nødt til å ta lederskap for å få en politisk ledelse i Sandnes. Jeg vil berømme Ap og de andre partiene for den jobben de har gjort for å få dette til, sier den kommende varaordføreren.

– Vi har inngått det vi kaller et valgteknisk samarbeid. Vi må ha et styre i byen, vi må ha ordfører og varaordfører og ledere i hovedutvalgene, forklarer Wirak.

Han sier at «finansieringen av sykehjemsutbyggingen og skolen» var bakgrunnen for at Ap brøt ut av forhandlingene.

Avviser eiendomsskatt

«Vi må ha inntekter», sier Wirak, men Frp og Pål Morten Borgli avviser blankt at det betyr at det nye samarbeidet betyr eiendomsskatt i Sandnes.

– Ingen av partiene har lagt noe av sin politikk på hylla. Det er et klart flertall i bystyret for å ikke innføre eindomsskatt. Både Frp og Høyre, og også andre partier, har garantert dette, sier Borgli.

Norunn Østråt Koksvik har foreløpig ikke besvart NRKs henvendelser.