Hopp til innhold

Investerer fem milliarder på havvind i Norge

Equinor og partnerne på Snorre og Gullfaks har bestemt seg for å investere i utbyggingen av havvindparken Hywind Tampen. Utbyggingen får 2,3 milliarder kroner i støtte fra Enova.

Illustrasjon av Hywind Tampen-prosjektet

Det skal bygges elleve vindturbiner i vindparken mellom oljeplattformene Gullfaks og Snorre.

Foto: Illustrasjon/Equinor

I dag leveres oppdaterte planer for utbygging og drift til myndighetene, opplyser Equinor i en pressemelding.

Totalt skal det bygges elleve vindturbiner i vindparken, som vil være verdens største i sitt slag.

Hywind Tampen skal gi strøm til oljeplattformene Gullfaks og Snorre. Det blir de første olje- og gassplattformene i verden som forsynes med kraft fra en flytende havvindpark.

– Vi har jobbet systematisk med flytende havvind i nesten 20 år. Snorre og Gullfaks-partnernes beslutning bidrar til å ta denne teknologien et viktig steg videre, sier Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

Eldar Sætre er konsernsjef i Equinor

Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

Foto: Hallvard Norum / NRK

Får statlig milliardstøtte

For å realisere verdens største flytende havvindpark, skal det investeres rundt fem milliarder kroner. Tidligere i år kunne statsminister Erna Solberg slippe nyheten om at Enova bevilger 2,3 milliarder kroner til byggingen

I tillegg har Næringslivets NOx-fond besluttet å støtte prosjektet med opptil 566 millioner kroner.

Det gjør at Equinor og partnerne kun må punge ut rundt 470 millioner kroner for å realisere prosjektet. Etter som at selskapet kan skrive av 78 prosent av utgiftene til prosjektet – gjennom skattereglene på sokkelen.

LES OGSÅ: Reagerer på Equinors milliard-søknad

Reduserer utslippene

Hywind Tampen vil bidra til at oljefeltene rundt seg reduserer CO₂-utslippene med mer enn 200.000 tonn per år, noe som tilsvarer de årlige utslippene fra 100.000 personbiler. Dette fordi at man reduserer bruken av gassturbiner.

Equinor konserndirektør Arne Sigve Nylund på Sleipner A-plattformen

Arne Sigve Nylund, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon på norsk sokkel.

Foto: Rolv Christian Topdahl / NRK

– Hywind Tampen er et pionerprosjekt og et viktig bidrag til å redusere utslipp fra Gullfaks og Snorre. Vi jobber med en omstilling der vi skal ivareta og utvikle verdiene på norsk sokkel, samtidig som vi skal redusere klimaavtrykket fra våre operasjoner, sier Arne Sigve Nylund, Equinors konserndirektør for utvikling og produksjon på norsk sokkel.

Klokken 13.00 i dag skal Equinor overlevere planene for prosjektet til myndighetene. Statsminister Erna Solberg vil også være til stede.