Hopp til innhold

Equinor får bygge verdens største havvindpark

Equinor og SSE er tildelt kontrakter for å utvikle tre store havvindprosjekter i Doggerbank-området i Nordsjøen. Selskapene skal investere for om lag 100 milliarder kroner.

Havvind

Britiske myndigheter kunngjorde i dag at Equinor og SEE er tildelt de tre prosjektene.

Foto: Equinor

Fredag offentliggjorde britiske myndigheter at Equinor og deres britiske partner SSE vant gigantkontrakten.

– Dette er en fantastisk dag for Equinor, når det gjelder satsingen på å bli et bredt energiselskap. 2019 har vært et historisk år for fornybar-satsingen. Nå tar vi steget opp i tetsjiktet i toppdivisjonen, sier Equinors konserndirektør for nye energiløsninger, Pål Eitrheim, til NRK.

Prosjektet blir verdens største bunnfaste havvind-utbygging, og kan levere elektrisitet tilsvarende forbruket til 4,5 millioner britiske hjem. Ikke langt unna dobbelt så mange husstander som det er i Norge.

– Vinnerbudene for verdens største havvindutbygging er et veiskille for vår satsing på havvind og støtter opp under utviklingen av Equinor som et bredt energiselskap, sier konsernsjef Eldar Sætre i en pressemelding.

Investerer for 100 milliarder

Eldar Sætre

Eldar Sætre, konsernsjef i Equinor.

Foto: Arne Flatin / NRK

Vindparken Dogger Bank vil bestå av tre prosjekter; Creyke Beck A, Creyke Beck B og Teesside A. Hvert av prosjektene kommer til å ha mellom 100 og 120 vindmøller.

– En full utbygging av Dogger Bank vil utgjøre et industrielt knutepunkt for vind i Nordsjøen. Dogger Bank vil også spille en viktig rolle i realiseringen av Storbritannias ambisjoner for havvind og støtter opp under landets mål om å bli karbonnøytralt.

Gigantprosjektet har en investeringsramme på rundt 100 milliarder kroner i tidsrommet 2020 til 2026. Produksjonsstart er satt til 2023.

– Med svært gode vindforhold, grunt vann og muligheter for stordriftsfordeler, er prosjektene godt posisjonert til å levere fornybar energi til en lav kostnad til britiske hjem og bedrifter, sier Sætre.

– Et betydelig havvind-selskap

Equinor Pål Eitrheim

Equinors konserndirektør for nye energiløsninger, Pål Eitrheim.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I sommer ble det klart at Equinor vant et stort anbud om en vindmøllepark utenfor kysten av New York.

Empire Wind-prosjektet i USA vil omfatte utbygging av 60–80 vindturbiner. De samlede investeringene er på rundt tre milliarder dollar, og prosjektet skal kunne forsyne over 500.000 hjem i New York med strøm.

Pål Eitrheim, konserndirektør for Nye energiløsninger i Equinor, mener selskapet nå posisjonerer seg som et betydelig selskap innen havvind.

– Prosjektene gir stordriftsfordeler og synergieffekter som ytterligere styrker vår globale konkurranseevne innen havvind. Kostnadsreduksjonene bransjen oppnår gjennom kontinuerlig prosjektgjennomføring og teknologisk innovasjon vil bidra til ytterligere verdiskapning i tiden fremover.

Dogger Bank

I Doggerbank-området i Nordsjøen skal Equinor sette opp mellom 300 og 360 vindmøller. Produksjonsstart er i 2023.

Foto: Equinor

Han lover at prosjektet vil bli svært lønnsomt for aksjonærene i Equinor.

– Vi ser at kostnadene for slike utbygginger går stadig nedover og teknologien blir stadig bedre. Nå har vi en portefølje med produserende vindparker med en avkastning på mellom ni og elleve prosent, sier Eitrheim til NRK.

Gir muligheter for norsk industri

De store investeringene Equinor nå setter i gang, gir muligheter for norsk leverandørindustri.

– Vi tror at Dogger Bank representerer muligheter også for norske leverandører. Nå er prosjektet inne i et anskaffelsesløp, så det er for tidlig å si hva det endelige utfallet blir. Vi ser at norske leverandører har satt havvind på dagsorden og jobber målrettet for å være konkurransedyktig, sier Eitrheim, og legger til:

– Norske leverandører må vise at de er konkurransedyktige og kan vinne kontrakter i tøff internasjonal konkurranse.