25-åringen var sett på som farlig

Behandlere som kjenner mannen som er tiltalt i mishandlings-saken, hevder han er en person som bare utfører ordre.

Dødsfall på Kampen

Den 25 år gamle mannen som er en av de fem tiltalte i mishandlingssaken i Kampensgate ble beskrevet som farlig da han kom til Stavanger kommunes botilbud Byggstien i 2004.

Foto: NRK

Den 25 år gamle mannen som er en av de fem tiltalte i mishandlingssaken i Kampensgate ble beskrevet som farlig da han kom til Stavanger kommunes botilbud Byggstien i 2004.

Det kom fram under vitneavhørene i Stavanger Tingrett onsdag.

Les også: - Sa blåmerkene skyldtes bytur

Les også: Kan ha brutt taushetsplikten

25-åringen er av sakkyndige beskrevet som lettere psykisk utviklingshemmet. Han kom fra barnevernet da han startet oppholdet på Byggstien.

– Tilbudet var frivillig

25-åringen hadde hele tiden oppfølging på senteret og gikk på medisiner som skulle stagge temperamentet hans. Tilbudet var imidlertid frivillig og de ansatte kunne ikke tvinge ham til å ta medisiner dersom han selv motsatte seg å gjøre det.

Jonny Andre Risvik

25-åringen er sammen med fire andre tiltalt for mishandling med døden til følge etter at 28 år gamle Jonny Risvik ble funnet død i en leilighet i Kampensgate i Stavanger fredag 13.august i fjor.

Foto: Privat

Mannen er sammen med fire andre tiltalt for mishandling med døden til følge etter at 28 år gamle Jonny Risvik ble funnet død i en leilighet i Kampensgate i Stavanger fredag 13.august i fjor.

Les også: - Jeg gråter hver kveld

Les også: - Skulle si at han hadde fått skadene på byen

Under oppholdet på Byggstien kom det fram at 25-åringen var helt uten boevne. I starten viste han det som beskrives som ekstrem adferd og behandlingsapparatet kunne søkt fylkesmannen om bruk av tvang. Dette ble imidlertid ikke gjort, kom det fram på spørsmål fra 25-åringens forsvarer Anne Kroken.

25-åringen trenger voksne trygge folk rundt seg hele tiden for å kunne fungere kom det fram i retten.

Les også: – Han var eit mobbeoffer

Les også: Ber aktor trekke saken mot en av de tiltalte

- Oppsøkte leiligheten på Kampen

Utover høsten 2009 var 25-åringen mindre og mindre tilstede på Byggstien. Da reduserte Stavanger kommune tilbudet til ham, til tross for at det forelå bekymringsmeldinger om ham.

Artikkelen fortsetter under bildet)

Anne Kroken

Anne Kroken er forsvarer for 25-åringen.

Foto: NRK

De oppsøkte leiligheten på Kampen for å gi ham medisiner, men fordi omsorgstilbudet var frivillig, kunne de ikke hente ham med seg fra leiligheten der mishandlingen av Jonny Risvik startet i 2010.

– Utfører bare ordre

Gjennom SMS-er som 25-åringen mottok visste de ansatte på byggstien at han var redd for den ett år eldre hovedmannen i mishandlingssaken.

Les også: – NAV fikk bekymringsmelding

Les også: - Han var som en bror for meg

25-åringen skal ifølge tiltalen og forklaringer i retten ha vært svært aktiv under mishandlingen i Kampensgate. I retten ble det hevdet fra en av dem som behandlet ham på Byggstien at han var en person bare utfører ordre.