- Han var som en bror for meg

Den 26 år gamle hovedmannen hevder at medtiltalte har løyet om hans rolle i mishandlingen som førte til at Jonny Risvik døde.

– Jeg truet dem ikke på noen som helst måte, sa han da forklaringen startet.

26-åringen ga uttrykk for at deler av det de andre hadde forklart er sant, mens deler av det er ikke sant.

– Det er fordi de vil ha skylden over på meg, sa han da han ble spurt om hvorfor andre hadde påstått at 26-åringen skulle ha gjort ting som han selv nekter for å ha vært med på.

Les også: Ville dumpa liket til Risvik

Les også: - Jeg gråter hver kveld

Han avviste at han skulle ha sagt at de andre skulle forklare at Risvik hadde fått skadene han var påført ute på byen. 26-åringen nektet og for at han hadde foreslått at liket av Risvik skulle legges i en sekk og dumpes i sjøen.

Han innrømmet derimot i retten at han hadde slått, trakket på og skutt på Risvik med luftpistol. 26-åringen nektet for at han hadde vært på andre deler av mishandlngen som medtiltalte har knyttet ham til.

Jonny Andre Risvik

Den tiltalte 26-åringen neddempet sin ege rolle i mishandlingen av Jonny Risvik sterkt sammenlignet med hvordan de medtiltalte har forklart hva han var ansvarlig for.

Foto: Privat

– Risvik var en kjernekar

26-åringen beskrev Jonny Risvik som en kjernekar.

– Han var snill og grei. Han var som en bror for meg, sa tiltalte i retten.

På spørsmål fra Kari Idsøe, som er bistandsadvokat for Risvik sin familie, svarte 26-åringen at han aldri hatet offeret for mishandlingen.

– Jeg prøvde å vise ham respekt, sa han.

Tiltale sa at Risvik kunne være lett å lede og at han trodde at vennen var redd for ham. På spørsmål om hvordan han kunne delta i mishandlingen av den avdøde, svarte 26-åringen at han var påvirket av de andre tiltalte.

Medtiltalte er redde for ham

Den 26 år gamle mannen var den som leide leligheten de fem tiltalte og offeret for mishandlingen, Jonny Risvik, oppholdt seg i på seinsommeren i fjor, er utpekt som en hovedmann i saken.

Risvik ble funnet død fredag 13.august. 26-åringen og de fire andre som oppholdt seg sammen med ham er tiltalt for mishandling med døden til følge.

Flere av de andre tiltalte har forklart at det var han som bestemte det meste, også hva som skulle skje med Risvik. De har og gitt uttrykk for at de er redde for ham og flere av de medtiltalte har bedt om at 26-åringen ikke skulle være tilstede i retten når de forklarte seg.

Les også: - Skulle si at han hadde fått skadene på byen

Les også: Erkjenner delvis straffskyld

26-åringen var samboer med en av de medtiltalte kvinnene og Jonny Risvik bodde hos ham i den perioden volden og mishandlingen fant sted.

Nedtoner sin egen rolle

Den påståtte hovedmannen holdt i Stavanger Tingrett fast ved at det han forklarte er sannheten om det som skjedde.

I forklaringen sin nedtoner 26-åringen sin egen rolle sterkt sammenlignet med hvordan de medtiltalte ha beskrevet aktivitetene hans på den aktuelle tiden.

I mange situasjoner sier han at han forsøkte å holde igjen de andre når de mishandlet Risvik.

I motsetning til de medtiltale som har vært avhørt i retten, gir 26-åringen uttrykk for at han husker godt hva som skjedde. Han beskriver situasjonene langt mer sikkert og presist enn enkelte av de medtiltalte.

– Jeg får jo skylda for alt, sa han.

Når aktor konfronterer ham med tekstmedlinger der medtiltalte ber om lov til å banke Risvik, svarer tiltalte at han ikke forstår at de spør ham om det.

Han skjønner heller ikke hvorfor han selv svarte ja på slike meldinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grafikk, dødsfall Stavanger

26-åringen mener at de andre tiltalte gir ham skylden for alt som skjedde i leiligheten i Kampens gate før Jonny Risvik døde.

Fryktet selv å få bank

Han hevdet at de andre i flere tilfeller hadde løyet i retten om det som skjedde i leiligheten i Kampens gate i fjor sommer.

26-åringen mente at det var viktig for ham å være på parti med de andre. Dette var bakgrunnen for mye av det han gjorde mot Risvik.

- Hvis ikke ville jeg bli banket, sa han.

-Tror du virkelig at disse jentene ville våget det, spurte aktor.

-Ja, svarte tiltalte.

– Var urolig for ham

26-åringen forklarte at han fryktet for hva som var skjedd da Risvik for