- Skulle si at han hadde fått skadene på byen

Den 16 år gamle jenta som er tiltalt for mishandling med døden til følge hevdet at hun deltok i volden for at hun ikke skulle få juling selv.

Jonny Andre Risvik

16-åringen forklarte at de fikk beskjed av hovedmannen om å si at Jonny Andre risvik hadde fått skadene han var påført ute på byen.

Foto: Privat

16 åringen var den første som forklarte seg i saken mot de fem som er tiltalt for mishandling med døden til følge i en leilighet i Kampensgate i Stavanger i fjor sommer.

Jenta fortalte i retten at de som var i leiligheten fikk beskjed om at de måtte slå Jonny Andre Risvik hvis han ikke oppførte seg. Selv fikk jenta ordre om å sparke ham.

Les også: Erkjenner delvis straffskyld

Les også: Rystende detaljer i drapssak

– 26-åringen ga beskjedene

Det var den 26 år gamle eieren av leiligheten som ga ordrene, ifølge 16-åringen. Han er utpekt som en hovedmann i saken, og flere av de tiltalte ga uttrykk for at de var redde for å forklare seg for retten mens han var til stede.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Risvik-saka

Rettens administrator avviste forsvarernes begjæring om å utsette saken for å finne et annet lokale for rettssforhandlingene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

16-åringen kom til leiligheten et par uker før Risvik ble funnet død fredag 13.august i fjor. Hun var den yngste av dem som oppholdt seg der.

I retten sa hun at Risvik hadde sår etter slag allerede da hun kom til leiligheten.

– Dum nok til å bli med på det

Da hun forklarte seg, hadde de fleste i den stappfulle rettsallen på tinghuset i Stavanger store problemer med å høre det hun sa. Jenta snakket svært lavt, og det finnes ikke noe lydanlegg i salen.

Forsvarerne krevet utsetteelse da saken startet i morges. De mener arbeidsforholdene i den trange rettssalen i tinghuset er uverdige. Dommeren avviste begjæringen om utsettelse, men retten arbeider med å finne alternative lokaler til behndlingen av saken som skal pågå i tre uker.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Dødsfall på Kampen

Den 16-år gamle jenta kom til leiligheten i Stavanger fjorten dager før Risvik ble funnet død.

Foto: NRK

Jenta sa at hun var «dum nok» til å gjøre det som ble sagt til henne. Hun sparket Risvik i skrittet. Ved andre anledninger slo hun ham.

– Hvis jeg ikke gjorde noe, hadde jeg fått juling, sa hun.

– Jeg tror nok at han var redd

16-åringen hadde flere forklaringer på motivene for volden mot Risvik.

Han skulle blant annet ha «glemt» en klesvask etter at den var ferdig, slik at tøyet ble krøllete. Han skulle ha tatt tobakk fra henne, og på det tidspunktet da mishandlingen skjedde, trodde hun det var ham som hadde kastet venninens katt i veggen.

Hun forklarte at Rivik ikke sa så mye da hun sparket ham

– Jeg tror nok at han var redd, sa hun.

Les også: Tiltale klar i Kampen-saken

Les også: Tre av fem siktede er lettere psykisk utviklingshemmet

Kledte Risvik i jenteklær og sendte ham på byen

Ved en anledning hadde gjengen i leiligheten kledd Risvik ut i jenteklær og sminket ham. I dette antrekket, og med «gi meg kuk» skrevet på ryggen, ble han sendt ut på byen i Stavanger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Grafikk, dødsfall Stavanger

Alle de fem tiltale i Risvik-saken erkjente delvis straffskyld da saken sstaartet i Stavanger tingrett mandag morgen.

16-åringen forklarte at det på et tidsspunkt så ut som om Risvik skulle dø. Hun ba ham om unnskyldning for det hun hadde gjort.

– Han godtok det, sa hun.

– Skulle fortelle at han hadde fått skadene på byen

Etter at Jonny Andre Risvik ble funnet død fredag 13. august skal 26-åringen som eide leiligheten ha sagt til 16-åringen og de andre tiltalte at de skulle fortelle at Risvik hadde fått skadene ute på byen.

Alle de fem tiltalte i Risvik-saken erkjente delvis straffskyld da saken startet i Stavanger tingrett mandag morgen.

Forsvarerne deres gjorde det klart at spørsmålet om de tiltalte kunne innsett at offeret for mishandlingen kunne dø, blir et sentralt tema i saken.