Vil pumpe millioner inn i Oslo øst

Arbeiderpartiet vil bruke 52 millioner kroner mer enn regjeringen på å bedre oppvekstvilkårene og miljøet i utsatte områder på østkanten. Samtidig beskylder partiet regjeringen for løftebrudd.

Byrådet på Mortensrud

VIL LØFTE OSLO SØR: Byrådet hadde 30 millioner kroner i kofferten da de lanserte områdeløftet på Mortensrud i september. Fra venstre Melita Ringvold i Mortensrud Manifest og fra byrådet Inga Marte Thorkildsen (SV), Raymond Johansen (Ap) og Hanna E. Marcussen (MDG).

Foto: Olav Juven / NRK

Regjeringen foreslår å gi fire millioner til satsingen på Mortensrud og Holmlia sørøst i Oslo over neste års statsbudsjett. Det mener Arbeiderpartiet er altfor lite og foreslår å bevilge 30 millioner mer i sitt alternative budsjett.

Samtidig vil Ap bevilge 61 millioner til Groruddalssatsingen, 22 millioner mer enn det regjeringen er villige til å legge på bordet.

Oslo-representant Siri Gaasemyr Staalesen (Ap) er skuffet over at regjeringen ikke følger opp det hun oppfatter som løfter i valgkampen om et reelt områdeløft for befolkningen i Oslo sør.

SGS

MØTEPLASSER: Gode møteplasser er nøkkelen til integrering, sier stortingsrepresentant Siri Gåsemyr Staalesen, som selv bodde mange år på Holmlia.

Foto: PETER MYDSKE

Spleiselag

Områdesatsingene i Groruddalen og på Mortensrud og Holmlia i Oslo sør er tiltak for å gjøre det bedre for barn og unge å vokse opp der. Områdene har problemer med vold og narkotika, og satsingene er satt i gang for å hindre gettotilstander.

Stat og kommune er enige om at satsingene skal være et spleiselag.

– Byrådsleder Raymond Johansen la 30 millioner på bordet til Oslo sør. Høyre og Frp svarte med fire, sier Staalesen.

Områdeløft Oslo sør og Groruddalssatsingen

Byrådet

Regjeringen

Aps alt. statsbudsjett

Områdeløft Oslo sør

30 mill. kr.

4 mill. kr (+ 30 mill. til politi)

34 mill. kr. (+ 30 mill. til politi)

Groruddalssatsingen

60 mill. kr.

39 mill. kr.

61 mill. kr.

Mortensrud og Holmlia

Det var i forslaget til Oslo-budsjett byrådet satte av 30 millioner kroner som en start for å gjøre Mortensrud, Holmlia og andre utsatte områder i Oslo sør til gode og trygge steder å vokse opp og bo i.

– Barn og unge som vokser opp her skal se at dette er områder som det blir satset på, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

– Frekt

Skuffelsen da regjeringen kun hadde fire millioner kroner til Oslo sør i sitt forslag til statsbudsjett etter å ha valfartet til bydel Søndre Nordstrand og snakket varmt om å satse på området i valgkampen.

Jeg synes det er direkte frekt, sa initiativtager til Mortensrud Manifest, Melita Ringvold, til NRK.

– Det jeg sa i valgkampen er akkurat det samme som jeg sier nå, svarte kommunalminister Jan Tore Sanner (H) på kritikken.

– Vi legger inn fire millioner til å starte opp områdesatsingen i Oslo sør. Det er helt i tråd med hva jeg tidligere har varslet. Vi må først fremforhandle en avtale med Oslo kommune og bli enige om hva vi skal satse på.

– Så kan det være rom for å øke de bevilgningene etter hvert, sa Sanner.

Møteplasser

Staalesen ser for seg flere tiltak for å bedre tilbudet til unge i Oslo sør. Hun foreslår kveldsåpent bibliotek, penger til idrettslag for jenter, lekeplasser og møteplasser for foreldre.

– Vi mener at det er viktig å komme i gang og ikke vente, slik Jan Tore Sanner vil, sier Siri Gåsemyr Staalesen.

– Byrådet har sagt at de vil gjennomføre strakstiltak allerede neste år i samråd med beboerne.