Hopp til innhold

Raser over ballongslipp før cupfinalen

Ballonger fylte himmelen over Ullevaal stadion før herrenes cupfinale. Miljøbevegelsen mener Norges Fotballforbund burde skamme seg.

Hundrevis av ballonger ble sluppet under åpningen av cupfinalen for herrer på Ullevaal stadion i går

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima
Lise Gulbransen, Hold Norge rent

Lise Keilty Gulbransen sier ballonger skaper lidelser og død for livet i havet.

Foto: Hold Norge rent

Søndag vant Rosenborg herrenes cupfinale 4 – 0 mot Kongsvinger. Før kampen ble ballonger sluppet i været over banen. Det var feststemning på Ullevaal. Miljøbevegelsen kunne ikke tro sine egne øyne.

– Først og fremst ble jeg veldig lei meg. Det er fryktelig trist å se at en så stor og viktig aktør kan gjøre noe sånt, sier Lise Keilty Gulbransen, daglig leder i organisasjonen Hold Norge rent.

Hun peker på at ballonger er en stor kilde til forurensning, særlig for livet i havet.

– På verdensbasis er ballonger på tredjeplass når det gjelder å påføre marint liv lidelser og død. Det marine livet spiser sprukne ballonger fordi de ligner på maneter når de beveger seg rundt i vannet.

Ballonger over Ullevaal stadion

Ballongene skulle skape feststemning, men miljøbevegelsen mener ballongslippet bare er trist.

Foto: NRK

– Ulovlig

Lars Dalen i Marinreparatørene

Lars Dalen i Marinreparatørene mener ballonger er en misforstått form for feiring.

Foto: Ali Iqbal Tahir / NRK

I flere land er ballongslipp ulovlig, blant annet i Australia og i flere delstater i USA.

– I Norge kan man nok bruke forurensningsloven, for det er jo ikke lov å forsøple i Norge og dette er forsøpling. Det er det ingen tvil om, sier Gulbransen.

Også Lars Dalen i organisasjonen Marinreperatørene mener ballongslipp er ulovlig etter forurensingsloven.

– Ballongslipp er en stor spredning av søppel, og en misforstått form for feiring. Det er mye tradisjon forbundet med det, men vi er mange som har tatt kontakt med fotballforbundet i ettertid, sier han.

Ber fotballforbundet rydde opp selv

Hvert år arrangerer Hold Norge rent en dag hvor norske strender ryddes. I sommer bidro 18 500 frivillige til at 377 tonn avfall ble ryddet.

– Det blir oss frivillige strandrydderne som må rydde opp etter Norges Fotballforbund, sier Gulbransen.

Søppel i havet har store konsekvenser. Åtte millioner tonn plastavfall havner i verdenshavene årlig. Avfallet tar livet av over én million sjøfugl, flere hundre tusen marine pattedyr og store mengder fisk, ifølge Miljødirektoratet.

I tillegg er verdens lagre av helium – gassen ballonger fylles med for å sveve – i ferd med å tømmes. Helium brukes blant annet i MRI-skannere, luftskip og i monitorer som overvåker stråling ved anti-terror-overvåkning.

– Vi tar miljøhensyn på alvor

Norge fotballforbund sier de ikke visste at ballonger er en betydelig kilde til forurensing.

– Vi tar miljøhensyn på alvor, og vurderer det i enhver sammenheng når vi har arrangementer. Vi var ikke klar over at ballonger kunne skape såpass store miljøproblemer, sier Nessim Ghouas i NFF.

– Betyr det at det ikke blir ballonger ved neste års cupfinale?

– Det skal ikke jeg si noe om nå, men vi er villige til å se på miljøvennlige løsninger for å skape et like stort og flott cupfinalearrangement som i år. Det er bra vi får innspill, og de vil vi ta til etteretning.

Tromsø

Det er ikke første gang ballonger slippes i lufta før cupfinalen. Dette bildet ble tatt før herrefinalen mellom Hødd og Tromsø i 2012.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix