Helland lekte med Kongsvinger: – Gir meg selv terningkast seks

Pål André Helland herjet med Kongsvinger og sikret Rosenborg en historisk dobbel «The Double». Det har aldri et norsk herrelag klart før.

Pål André Helland

CUPHELT: Pål André Helland stod bak alle de fire scoringene til Rosenborg i cupfinalen mot Kongsvinger. Da er det lov å feire.

Seriemesterne var overlegne mot askeladden Kongsvinger og tok sitt 11. cupgull, anført av Pål André Helland.

Rosenborg-kanten var involvert i nesten alt laget foretok seg på Ullevaal-matta, og scoret selv tre av målene. Det 10. hat tricket i cupfinalehistorien.

– Jeg har det som plommen i egget. Dette er grunnen til at vi holder på med dette. Det er gøy å avslutte med et brak, etter en litt turbulent sesong. Jo større scene, jo bedre. Dess mer folk og større kamper, jo mer trigger det meg, sier Helland til NRK.

I kjent Helland-stil var ikke trønderen akkurat beskjeden etter triumfen.

– Jeg spiller stort sett alltid gode finaler, og det er jo en god egenskap, sier han og gliser.

– Hva slags terningkast vil du gi deg selv?

– Jeg kan ikke være snauere enn å gi meg selv en sekser når jeg scorer tre mål. Sesongen totalt er kanskje en toer, så da ender vi vel på fire.

– Typisk Pål André

Klubben er dermed historiske i norsk herrefotball, med «The Double» to år på rad.

– Det er fantastisk. Det sier litt om denne gjengen her. De kommer alltid på jobb og tenker at de kan bli bedre, skryter trener Kåre Ingebrigtsen.

Nydelige jubelscener fra Ullevaal stadion etter kampslutt.

– Og hva sier du om Helland?

– Det er litt typisk Pål André. Jeg sa til ham: Gjør som du pleier, så avgjør du kampen. Men tre mål var kanskje litt i overkant, svarer Rosenborg-sjefen.

Hellands første mål kom allerede etter 12 minutter. På vakkert vis skrudde han et frispark fra hjørnet av sekstemeteren rundt tomannsmuren og i nærmeste hjørne. Det hele så både enkelt og lekent ut, og Kongsvingers keeper Otto Fredrikson var ikke i nærheten fra sin plassering ved lengste stolpe.

– Jeg hadde to frispark i den posisjonen tidligere, og da var det mye rom på innsiden av forsvaret. Så jeg tenkte at keeperen kom til å være der, og det fikk jeg rett i, sier angriperen.

– Det er en god prestasjon av Helland, men en gedigen tabbe av Otto Fredrikson. Det er urutinert av en så rutinert kar, mener NRKs ekspert Tom Nordlie.

Komm.: Christian Nilssen og Tom Nordlie

Målene rant inn

Også i fjorårets cupfinale åpnet Helland scoringskontoen for Rosenborg, da de slo Sarpsborg 08 2-0.

Og fem minutter etter pause, gjorde Hellands presise dødballfot forarbeidet da han fant Reginussen i boksen. Stopperen doblet ledelsen med pannebrasken.

Og Helland var ikke ferdig. 63 minutter var spilt da kantspilleren satte fart, fintet seg forbi og plasserte ballen ved nærmeste stolpe. Og bare to minutter senere var hat tricket et faktum.

26-åringen fikk ballen av Fredrik Midtsjø, og banket til fra rundt 20 meter. Rett i nettet. Finske Fredrikson måtte bare slå fast at dette ikke var en god dag på jobben.

De fleste trodde det stod 5-0 da Christian Gytkjær headet ballen i mål like senere, men dommeren annulerte scoringen etter en duell i feltet. Heldigvis for Kongsvinger.

Pål Andre Helland med hat-trick i cupfinalen mot Kongsvinger.

• Nosa overstrålte Nusa – assist i debuten da Mechelen spilte 1-1 mot Brugge

Petter Nosa Dahl debuterte for Mechelen etter overgangen tidligere i uka og leverte assist da laget greide 1-1 borte mot Brugge.

Nosa Dahl ble leid ut fra Bodø/Glimt til gamleklubben KFUM Oslo før denne sesongen. Han gjorde stor suksess med seks mål og tre assist på 17 kamper, men denne uka solgte Glimt ham til belgiske Mechelen.

20-åringen startet på benken i Brugge, men kom inn i det 62. minutt. Tre minutter senere leverte han assist til Patrick Pfluckes utligningsmål.

Joaquin Seys hadde gitt Brugge ledelsen i det 51. minutt, men det ble bare uavgjort for hjemmelaget.

Brugges norske landslagsspillere Antonio Nusa og Hugo Vetlesen startet begge. De ble byttet ut samtidig i det 80. minutt.

Eliteserien i fotball 2024: KFUM Oslo - Brann (0-0)
  • Andreas Georgson ferdig som LSK-trener – får assistentrolle i Manchester United

Svenske Andreas Georgson forlater Åråsen etter bare et halvt år som Lillestrøms hovedtrener. 42-åringen er ansatt som assistenttrener i Manchester United.

Det opplyser Lillestrøm i egne mediekanaler. Assistenttrener Robin Asterhed overtar inntil videre som hovedtrener.

Torsdag erfarte både Romerikes Blad og Nettavisen at Georgson var i samtaler med en ny klubb. Sistnevnte skrev senere på kvelden at det dreide seg om Manchester United.

Ifølge Nettavisen behøvde den engelske storklubben bare å betale en klausul i Georgsons LSK-kontrakt. Den skal angivelig ha vært på rundt fire millioner kroner.

Den svenske 42-åringen har en fortid i flere engelske klubber. Han har blant annet vært dødballtrener i Southampton, i tillegg til å ha roller i både Arsenal og Brentford.

I februar forlot Manchester Uniteds dødballtrener Eric Ramsay klubben. (NTB)

Eliteserien i fotball 2024: Molde - Lillestrøm (3-0)
  • Nigerias basketballkvinner reiste 20 mil – fikk ikke plass på båten

I regnværet under åpningsseremonien var det god plass på mange av båtene som fraktet OL-deltakere, men ikke for Nigerias basketballkvinner.

Det nigerianske kvinnelaget hadde reist over 20 mil fra Lille, der gruppespillet avvikles, for å være med i åpningsseremonien.

Vel framme ble de nektet å gå om bord i båten der Nigerias utøvere skulle være med.

Årsaken var at båten var for full.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det en representant for Nigerias OL-komité som besluttet at det ikke var plass til basketballkvinnene. Skuffet måtte de reise tilbake til Lille.

Nigeria var på samme båt som Niger og Norge. TV-bildene fra båten viste at det tilsynelatende var en del ledig plass om bord.

Nigeria spiller sin første OL-kamp mandag mot Australia. (NTB)