Hopp til innhold

Naboer rømmer fra Øyafestivalen

Flere naboer føler seg tvunget til å reise vekk før og under Øyafestivalen i Tøyenparken. – Anleggsarbeidet er det verste, sier Hanna Høiness som bor helt inntil festivalområdet.

Klager på Øyafestivalen

FLYTT: Hanna Høiness bor i Sofienberggata like ved Tøyenparken. Hun har valgt å flytte på hytta før og under festivalen på grunn av støyen.

Foto: Hanna Høiness

– Jeg klarer ikke å ha et liv der jeg våkner kl. 6 om morgenen av anleggsarbeid, og jeg orker ikke ha musikk rett i øra hele døgnet. I vårt borettslag bor vi ti meter fra gjerdet inn til festivalområdet, og de fleste bor med vinduene mot Øya og hovedscenen, sier Høiness.

Nå har hun rømt til hytta, men passet på å pynte vindu og balkong på leiligheten sin før hun dro.

– Der står det "Øya ut av boligstrøk", og så har jeg hengt opp et banner der det står "Flytt". Så får man tenke hva man vil om det, sier hun.

– Bråket starter kl. 6 om morgenen

Høiness sier at selve dagene med festival ikke er det verste, men at anleggsarbeidet i forkant er det som fører til mest støy.

– Festivaldagene er fra kl. 13 til kl. 23 på kvelden, men det er hele pakka jeg reagerer på. De startet mandag 28. juli med anleggsarbeid, og det kan begynne kl. 6 om morgenen med traktorkjøring og banking av påler ned i bakken. Det er mye bråk, og det kan de gjøre nesten døgnet rundt, sier hun.

Artikkelen fortsetter under bildegalleriet.

Og det er mye som skal på plass før Øyafestivalen kan åpne for første gang i Tøyenparken. Etter 13 år i Middelalderparken måtte de flytte på grunn av arbeidet med den nye Follo-banen, og nå skal de 16.000 besøkende loses inn i Tøyen i stedet.

I tillegg til musikkanlegg, scener, telt og boder, skal også nesten 300 doer og hundre pissoarer settes opp.

Jan Frode Rogndokken er styreleder i Sofiemo borettslag, og bekrefter at flere naboer har reist vekk.

– Det er delte meninger hos naboene, men det er klart det er mange som er bekymret for støyen, sier han til NRK.

– Det er flere som reiser bort, særlig barnefamilier har pakket bagen og flyttet vekk for noen dager.

Selv er han ikke like plaget med bråk fra området fordi leiligheten hans vender ut mot den andre siden av bygget.

– Det må nok evalueres i etterkant, for å se hva som fungerte og hva som ikke fungerte. Det er vanskelig å si noe om festivalen nå, før den har begynt, sier Rogndokken.

– Vil gi realistiske forventninger

Jonas Prangerød

Jonas Prangerød, PR-ansvarlig for Øyafestivalen.

Foto: Henriette Mordt

PR-ansvarlig for Øyafestivalen, Jonas Prangerød, har forståelse for at naboene er bekymret for støy fra Tøyenparken. Han sier at de har vært nøye med å informere naboer i forkant av festivalen.

– Vi startet tidlig med å legge ut informasjon på nettsider og ta kontakt med borettslagene rundt. Vi har i tillegg møtt opp på beboermøter og noen generalforsamlinger, og opprettet egen nabokontakt for å gi folk mest mulig realistiske forventninger til hvordan arrangementet blir for dem, sier Prangerød.

Hva slags tilbakemeldinger har dere fått?

– Det har vært veldig mye forskjellig. En del har hatt spørsmål om trafikk og framkommelighet, noen har lurt på hvor omfattende festivalen er, og noen har vært litt bekymret for hvor høyt lydnivået blir.

– Helt fantastisk!

Én av naboene som derimot er strålende fornøyd med årets beliggenhet, er Sigmund Strømme i Økernveien. Han bor i én av to blokker på toppen av Tøyenparken, som har utsikt utover hele festivalområdet.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Jeg er stor fan av musikk og festivaler, for meg er dette helt perfekt. Leiligheten min ligger i tredje etasje, og bortsett fra et par trær som står i veien ser jeg så å si hele festivalen fra balkongen, sier Strømme.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sigmund Strømme

GLEDER SEG: Sigmund Strømme har tenkt til å følge Øyafestivalen fra balkongen.

Foto: Henriette Mordt / NRK

Han har allerede planen klar for hvordan han skal få med seg festivalen.

– Hvis været er fint kommer det til å bli veldig fullt av folk her, både inne i leiligheten og ute på balkongen. Folk kommer til å kose seg med grilling, øl og vin.

Smaker festivalølen like godt på balkongen, som inne på festivalen?

– Ja, den er i hvert fall mye billigere, ler han.

Ikke aktuelt med kompensasjon

Høiness håper at Øyafestivalen vil gi noe tilbake til Tøyen, og foreslår blant annet at lokale korps og idrettslag kan få anledning til å ha salg inne på området, og dermed tjene penger.

I tillegg kunne hun gjerne sett at beboerne som blir mest berørt fikk en eller annen form for kompensasjon.

– Jeg har vært i nærområdet til Øyafestivalen i ti år, også da de var i Middelalderparken. Da hadde jeg atelieret mitt i Borgen, og fikk kompensasjon for at jeg ikke kunne jobbe. Da fikk vi billetter til festivalen. Det er en liten smurning, man blir litt blidere, sier hun.

Prangerød i Øyafestivalen sier at de ikke har hatt en praksis på å dele ut billetter til beboere i området tidligere.

– Men det stemmer at vi i en del år hadde en samarbeidsavtale med Borgen. Vi fikk blant annet bruke deres parkeringsplasser og uteområdet, mens de fikk et visst antall billetter.

Kunne det vært en idé å gi billetter som kompensasjon?

– Vi har som sagt ikke hatt noen praksis for det tidligere, og har ikke sett noen grunner til å endre det. Men vi tar imot alle innspill vi får, og evaluerer etter festivalen.

Rigging til Øyafestivalen

FESTIVALSTENGT: Tøyenparken er stengt for gjennomgang under Øyafestivalen.

Foto: Henriette Mordt / NRK