Øya-publikummet følger festivalen trofast

Øyafestivalen er tilnærmet utsolgt, tross flytting og 2500 kroner dyre festivalpass. – Når folk betaler 1000 kroner for å se Elton John én gang er det ikke rart de betaler 2500 for Øya, sier musikkjournalist Egon Holstad.

Øyafestivalen

ØYAFESTIVALEN 2013: Et smørblidt publikum på en solfylt aften i Middelalderparken. Det er slike kvelder Øyafestivalen vil prøve å gjenskape i Tøyenparken.

Foto: Varfjell, Fredrik / NTB scanpix

Jonas Prangerød

FORNØYD: Jonas Prangerød i Øyafestivalen er takknemlig for at trofaste festivalgjengere nok en gang har vist hvilken tiltro de har til Øya.

Foto: Øya

Det trofaste publikummet på Øyafestivalen har i år for alvor blitt satt på prøve, siden Jernbaneverket kastet festivalen bort fra den idylliske plasseringen i Middelalderparken i Oslo.

Men til tross for den nye plasseringen i Tøyenparken og en pris på nesten 2500 kroner, er Øyafestivalens ukepass utsolgt for lengst.

Dagspassene er det bare noen få tusen igjen av.

– Vi er veldig takknemlige for at publikum stoler på at vi klarer å levere bra i år også. Vi tar det som en bekreftelse på at det vi gjør funker, sier pressesjef for Øyafestivalen, Jonas Prangerød til NRK.no.

Musikkjournalist Egon Holstad har et nært forhold til festivalen, men skal for første gang på over 10 år ikke være til stede på Øya. Han tror likevel det blir en flott festival, tross flytting.

– Jeg synes Øya er Norges suverent beste festival, men det er klart at ingen liker forandringer. Det blir garantert bra likevel, sier Holstad til NRK.no.

Egon Holstad

GLAD: Musikkjournalist og riksraljør Egon Holstad er ikke kjent for sitt gode humør, men har ingenting vondt å si om Øyafestivalen.

Foto: NRK

Slottsfjell-sjef Christoffer Rød stiller seg bak Holstad.

– Øya er et veldig bra produkt. De har et innarbeidet klientell og et kjøpesterkt publikum, sier Rød til NRK.no.

Slottsfjell lar seg imponere

Også i år har Øyafestivalen klart å imponere med bookingen sin. Blant de mest kjente navnene finner vi Røyksopp og Robyn, Queens of The Stone Age, Outcast, The National og hjemmefavoritten Todd Terje.

Festivalen har som vanlig også en rekke norske artister. Highasakite, Farao og Emilie Nicolas er blant de unge og lovende, mens Thomas Dybdahl, Thulsa Doom og Stein Torleif Bjella stiller med rutine.

– Jeg synes det er et veldig sterkt program, selv om jeg er en av de mest inhabile i hele landet i denne saken, sier Prangerød og ler.

Den langt mindre inhabile Rød, som selv opplever suksess med Slottsfjell, er imponert over Øyafestivalen.

– Vi skryter jo av at vi har vært utsolgt de siste fem årene, men de har vært utsolgt lengre enn oss, sier festivalgeneralen.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Kjøper tidlig

Qotsa

DRØMMEBOOKING: Øyafestivalen var tydelig stolte over endelig å kunne skrive Queens of The Stone Age på plakaten. Rockebandet spilte en kritikerrost konsert i Oslo Spektrum før jul.

Foto: Chris Pizzello / Ap/NTB Scanpix

Men hva med billettprisen?

Det er ingen hemmelighet at Øya er blant de dyrere festivalene, i hvert fall i forhold til andre festivaler i samme størrelse.

Her er prisene på noen av de større festivalene i Skandinavia. Festivalene varierer i lengde.

 • Hove (NO) – 2695 NOK
 • Øya (NO) – 2425 NOK
 • Roskilde (DK) – 1910 DK
 • Way Out West (SE) – 1895 SEK
 • Slottsfjell (NO) – 1845 NOK
 • Norwegian Wood (NO) – 1790 NOK
 • Northside (DK) – 1295 DK

Holstad mener ikke Øya er overpriset.

– Når folk betaler 1000 kroner for å se Elton John én gang og 500 kroner for å høre Lars Monsen og Trine Rein snakke om turgåing er det ikke rart folk betaler 2500 for Øya, sier Nordlys-journalisten.

I noen musikkmiljøer snakkes det om at Øya egentlig kan booke hvem som helst og likevel selge ut festivalen. Men det vil ikke Prangerød høre noe av.

– Det er en myte om at vi selger billetter nesten uansett hva vi gjør. Det vet vi at ikke stemmer. Noen kjøper svært, svært tidlig. Men store deler av billettsalget kommer i takt med artistslippene, sier Prangerød.

Beboerkart for Øyafestivalen

NYTT: Slik blir den nye Øyafestivalen i Tøyenparken.

Foto: Øyafestivalen

Kulturstrøm

 • Avlyser om de ikke får støtte

  62 artister og 34 selskaper går sammen og vurderer å avlyse alle kulturarrangementer frem til nyttår om de ikke får støtte, skriver VG.

  250.000 billetter og 500 enkeltarrangementer blir berørt dersom de avlyser. – Det er en direkte konsekvens til regjeringens manglende evne til å raskt ha på plass kompensasjons­ordninger som treffer bransjen den nå rammer med nye restriksjoner, sier styreleder i fagforeningen Nema, Joël Louis Schwalenstöcker.