Hopp til innhold

Ble kvalm og fikk pusteproblemer – ble ikke varslet om utslipp

Samboerparet satt og så på film da de plutselig kjente at det begynte å svi i øynene og brenne i hals og nese. Det viste seg at bedriften Borregaard hadde hatt et utslipp av svoveldioksid.

Ismail Jonathan Sandstad og Bente Gro Fredh

Ismail Jonathan Sandstad og Bente Gro Fredh synes det var en skremmende opplevelse å bli dårlig på grunn av utslipp. Her står paret i hagen med Borregaard i bakgrunnen.

Foto: privat

Hendelsen skjedde i ettiden natt til onsdag. Bente Gro Fredh og Ismail Jonathan Sandstad hadde åpne vinduer i huset sitt i Ringgata i Sarpsborg. Vinduene ble lukket da de kjente en ekkel lukt.

– Etter hvert ble det også tungt å puste og vi begynte å hoste. I tillegg ble vi ør i hodet og kvalme. Da ble vi veldig redde og usikre på hvordan vi skulle forholde oss til dette. Vi bestemte oss for å ringe brannvesenet på grunn av lukten, forteller samboerparet.

Ble aldri varslet

Brannvesenet tok saken svært alvorlig og ringte industribedrifta Borregaard, som ligger like ved der de bor. Da brannvesenet ringte tilbake kunne de opplyse at bedriften hadde hatt et utslipp.

– Etter hvert ringte en person fra Borregaard og spurte hvordan vi følte oss. Han sa at vi trygt kunne lufte. Men vi følte det ikke slik der vi satt og var kvalm og hadde tungt for å puste, sier Fredh med fortsatt hes stemme.

I dag føler samboerparet seg fine, men opplevelsen sitter fortsatt i kroppen. De synes det var rart å ikke bli varslet om en slik hendelse.

Skjedde i forbindelse med vedlikehold

Kommunikasjonsdirektør i Borregaard, Dag Arthur Aasbø, bekrefter at de hadde et utslipp med svoveldioksid i forbindelse med vedlikeholdsarbeid av produksjonsanlegget.

– Vi hadde noen driftsforstyrrelser i noe utstyr som skal rense S02-gass knyttet til cellulose-kokeriet. Det skjedde i forbindelse med nedkjøling av anlegget. Vi fikk en forhøyet utslipp av svoveldioksid i en liten periode, sier han.

Hvor farlig er gassen?

– Det er en gass man skal ha stor respekt for. I store konsentrasjoner er den farlig. Men selv i små konsentrasjoner så merkes den og er ubehagelig. Særlig for astmatikere eller personer som er sensitive for luftveisinfeksjoner er det en ubehagelig gass.

Gjentatte utslipp og uhell

Det er ikke første gang det er uønskede hendelser hos Borregaard. I 2001 slapp 150 kg svoveldioksid ut per time i forbindelse med oppstart av svovlesyrefabrikken. Flere naboer kontaktet politiet og Borregaard om luftveisproblemer som følge av utslippet.

I 2005 døde ti personer og 55 personer ble smittet etter et legionellautslipp forårsaket av fabrikken. I 2006 glemte de å varsle Statens forurensningstilsyn etter at det ble oppdaget oljelekkasje fra fabrikken.

I 2006 skjedde også et utslipp av kvikksølv fra fabrikken. Det er beregnet at Borregaard slapp ut 4,15 kilo kvikksølv til Glomma mellom 25. og 26. oktoberdet året. Utslippet ble anmeldt, men saken henlagt på grunn av bevisets stillig.

I 2007 rant anslagsvis mellom 600 og 800 liter konsentrert svovlesyre ut fra fabrikken til elva. Det fikk Naturvernforbundet til å reagere kraftig, og kreve at utslipptillatelsene skulle trekkes tilbake.

I 2008 var det utslipp av SO2 fra koketårnet, og folk i området klaget over vond lukt. Også i 2009 var det utslipp at denne gassen fra fabrikken etter lekkasje i et rør.

I 2014 var det et utslipp av SO2-gass som skjedde på svært lignende måte som det som skjedde nå. Også den gangen slapp gass ut i forbindelse med nedkjøling av kokeriet. Etter utslippet opplyste fabrikken at de skjerpet rutinene, for å sikre at de kjappere skulle oppdage lignende utslipp i fremtiden.

Les mer om utslippet i 2014: – De kom med fullt utstyr og gassmasker.

Og for to år siden var det en kraftig eksplosjon ved fabrikken som løftet taket av en silo.

Kommunikasjonsdirektøren sier at de setter folks sikkerhet høyt.

– På det forebyggende området har vi jobbet gjennom flere år med å fornye utstyret og skifte utstyr knyttet til SO2. Vi har jobbet mye for å installere bedre overvåkningssystemer slik at vi fort kan få greie på det hvis en situasjon oppstår. I tillegg har vi en høy beredskap hvis noe skulle skje, sier han.