Hopp til innhold

– De kom med fullt utstyr og gassmasker

En ventil i feil posisjon var årsaken til utslippet hos Borregaard søndag kveld. Ingen ble alvorlig skadet, men likevel var det en ubehagelig opplevelse for de nærmeste naboene.


Ingen ble alvorlig skadet etter utslippet hos Borregaard søndag kveld. Likevel var det en ubehagelig opplevelse for de nærmeste naboene.

Nærmeste nabo til Borregaard, Anne Helen Karlsen, fikk politiet på døren søndag kveld.

Anne Helene Karlsen kan nå være ute i hagen sin igjen etter gasslekkasjen av svoveldioksid fra Borregaard. Som nærmeste nabo til Sarpsborg-bedriften fikk hun besøk av politiet søndag kveld.

Anne Helene Karlsen i hagen sammen med hunden

Anne Helene Karlsen kan igjen være ute i hagen sin.

Foto: Tomas Berger / NRK

– De kom med fullt utstyr og gassmasker. Jeg tenkte «Oi. Hva i all verden er det som har skjedd? Har det vært en ulykke her?». Da var det bare å gå og stenge vinduene, forteller hun.

Skal finne hele bakgrunnen

Det var full utrykning etter at det lekket ut svoveldioksid, som brukes til å koke tremasse. Selv om de relativt raskt fikk kontroll på situasjonen, forteller informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø at de går grundig til verks for å finne ut hva som skjedde.

– En sånn situasjon tar vi på det største alvor. Derfor bruker vi også god tid og ressurser på å finne hele hendelsesforløpet og årsaksbildet. Vi vet at en ventil sto i feil posisjon, og det er den direkte årsaken, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

gassutslipp borregaard

Politiet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter søndag kveld.

Foto: NRK/Sebastian Nordli

Borregaard vet ennå ikke nøyaktig hvor mye svoveldioksid som lekket ut, men lekkasjen ble hurtig stanset.

Helsesjef i Sarpsborg kommune, Øivind Werner Johansen

Helsesjef i Sarpsborg kommune, Øivind Werner Johansen.

Foto: Tomas Berger / NRK

Allikevel var det folk som reagerte med ubehag og tok kontakt med legevakten, sier lege og helsesjef i Sarpsborg kommune, Øivind Werner Johansen.

– Det lukter jo vondt og det kan gi helseplager for befolkninger. Da først og fremst i form av svie i øynene, rennende neste, sår hals og pusteproblemer. Det kan være farlig hvis man oppholder seg i rom med mye svoveldioksid, sier legen.

Full stopp

Miljødirektoratet avventer en rapport fra Borregaard om utslippet av svoveldioksid i går kveld. De har tett kontakt med bedriften, forteller sjefingeniør Eli Mathisen i direktoratet.

– Vi har en tett dialog med Borregaard for å høre hvilke vurderinger de gjør. De har informert oss om at de er i ferd med å utarbeide en granskingsrapport, så nå avventer vi den. Når den foreligger og er oversendt oss vil vi ta stilling til hvordan vi skal følge opp saken videre.

Informasjonsdirektør på Borregaard, Dag Arthur Aasbø

Informasjonsdirektør på Borregaard, Dag Arthur Aasbø.

Foto: Tomas Berger / NRK

I øyeblikket er det vedlikeholdsarbeid og full stopp i cellulosekokeriet der det lekket ut gass. Men i slutten av uken starter de opp igjen, opplyser informasjonssjef Aasbø.

– Med de erfaringene vi nå har, så kjører vi ikke i gang anlegget hvis ikke det er helt sikkert. Det regner vi med at det skal være, sier han.

Som nærmeste nabo til Borregaard er ikke Anne Helene Karlsen bekymret.

– Jeg har ikke opplevd det her før. Det litt ubehagelig lukt innimellom, men det har blitt en del bedre. Ellers er det ikke noe mer enn det, sier hun.