Hopp til innhold

Ingen skadd etter gasslekkasje i Sarpsborg

Politiet bekrefter på Twitter 18:30 at svoveldioksidlekkasjen fra Borregaard er stanset. Ingen skal ha blitt skadet.

gassutslipp borregaard
Foto: NRK/Sebastian Nordli

Ingen er skadet etter gassutslippet på Borregard søndag kveld. Det opplyser innsatsleder Arve Hermansen i Østfoldpolitiet. Han sier til NRK at det var folk i området som følte ubehag og dro til legevakta, men sier skadene begrenser seg til ubehag. Oppsøk legevakten om du føler ubehag var oppfordringen fra legevakten først, men de ber nå folk, via politiet på Twitter, folk om å ringe for råd før de møter opp.

Ifølge Hermansen vil politiet etterforske utslippet, i tillegg blir det intern granskning i Borregaard.

  • Ble du rammet av utslippet? Ring NRK på 69384900

Gassen som lekket fra Borregaard er ifølge politiet svoveldioksid. "SO2 er en fargeløs gass som dannes ved at svovel brenner. Svoveldioksid reagerer med oksygen, og er lett løselig i vann. Dette gjør at svoveldioksid kan medføre uønskede helseeffekter" ifølge Wikipedia. Se faktaboks til høyre.

Sarpebroen ble stengt for andre enn bilister. Men er åpnet igjen nå, ifølge NRKs reporter på stedet.

gassutslipp borregaard

Politiet opprettet en sikkerhetssone på 300 meter

Foto: Glenn Johanson

Skulle stanse kokeriet for vedlikehold

Informasjonsdirektør Dag Arthur Aasbø i Borregaard sier de har fått meldinger om at folk i området opplevde ubehag som følge av utslippet, men sier han ikke vet om noen ansatte som måtte til legevakten.

Utslippet kom fra cellulosekokeriet. Aasbø sier utslippet skjedde i forbindelse med nedkjøring, altså stans av anlegget for årlig vedlikehold. Han sier lekkasjen ble oppdaget i løpet av minutter og stanset fort. Fordi anlegget var i ferd med å stanse skal det ikke ha vært store konsentrasjoner av gassen.

Gassutslipp ved Borregaard

Stort oppbud av brannvesen, politi og ambulanser.

Foto: NRK/Sebastian Nordli

Politiet melder pTwitter om gasslekkasjen fra Borregaard i Sarpsborg klokken 17. Vindretningen tilsier at gassen ville drive bort fra Sarpsborg sentrum, i retning Hafslundsøy.

Politiet skriver på Twitter, tjue minutter senere, at det ikke er aktuelt å evakuere, foreløpig men ber folk i området holde vinduer og dører lukket.

Stor utrykning

På et tidspunkt stod syv ambulanser, en brannbil og fem politibiler ved hovedinngangen til anleggsområdet.

Gassutslipp Borregaard
Foto: Petter Larsson