Hopp til innhold

Helseforetak vedtar millionbot

Styret i Vestre Viken har bestemt seg for å akseptere foretaksboten på en million kroner for feilkoding. Dermed blir det ingen rettssak.

Drammen sykehus

Saken startet i mai 2016 ved at en tidligere bioingeniør tipset Helfo om misligheter knyttet til refusjon for utførte kreftprøver.

Foto: Knut Skyllingstad / NRK

Det bekrefter helseforetaket i en pressemelding torsdag ettermiddag.

«Styret i Vestre Viken har etter en helhetsvurdering vedtatt å akseptere foretaksboten for feilaktig takstbruk ved Avdeling for klinisk patologi.», står det i pressemeldingen.

Torbjørn Almlid

Styreleder i Vestre Viken HF, Torbjørn Almlid.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

– Det er gjort en helhetsvurdering av saken. Hensynet til arbeidsmiljøet og driften ved avdelingen veier tyngst. Ved å akseptere boten tar vi til etterretning politiets foretaksstraff, sier styreleder i Vestre Viken, Torbjørn Almlid, i pressemeldingen.

Overfor NRK utdyper han:

– Vi hadde en grundig vurdering tidligere i år da vi valgte å si nei. Det var ikke en enkel avgjørelse da. Vi har vurdert det videre og det har ikke kommet mange nye ting inn i saken. Nå vil vi bidra til å normalisere situasjonen ved avdelingen. Det er en samlet helhetsvurdering som vipper det til at vi nå sier «ja takk», forklarer Almlid.

Krevende for de ansatte

Revisor-rapport om Vestre Viken HF

Ifølge en ekstern granskingsrapport har Avdeling for patologi ved Drammen sykehus fått utbetalt til sammen 17,6 millioner kroner for mye i perioden 2002–2016.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

De foretakstillitsvalgte i Den norske legeforening, Toril Morken og Andrea Dobloug, sier i pressemeldingen at de tar til etterretning de forhold som har kommet frem i saken ved Avdeling for klinisk patologi.

Begge er glade for at styret i helseforetaket har vedtatt boten, fremfor å gå gjennom en rettssak.

– Avdeling for klinisk patologi i Drammen har vært preget av saken, og situasjonen har vært svært krevende for de ansatte. Nå ønsker vi å legge kodesaken bak oss for å se fremover og ønsker å samarbeide om den videre utviklingen av avdelingen, skriver de i pressemeldingen.

  • Se Brennpunkt-dokumentaren «Legekoden»
Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare, og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist – for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Ønsket saken bedre belyst

Almlid sier i pressemeldingen at helseforetaket i utgangspunktet ønsket saken bedre belyst før de ville akseptere boten, men at en forlengelse av prosessen kunne virke negativt på blant annet arbeidsmiljøet ved avdelingen.

Saken var berammet i Drammen tingrett i begynnelsen av desember.

– Som styreleder vil jeg nå legge vekt på å støtte ledelsen og de ansatte med å normalisere situasjonen ved avdelingen, og ser frem til at alle parter samarbeider om utviklingen videre, sier Almlid.

– Oppsummert er dette en særdeles komplisert sak som vi nå ønsker å legge bak oss. Så enkelt er det, forklarer Almlid til NRK.

Flere nyheter fra NRK Buskerud