NRK vant Data-SKUP for avsløring av legejuks

NRK Brennpunkt vant prisen for prosjektet «Legekoden» som avslørte at leger og sykehus jukser med refusjoner.

Espen Andersen, Anne Linn Kumano-Ensby, Cecilie Ellingsen og Maria Hasselgård.

HEDER OG ÆRE: Espen Andersen, Anne Linn Kumano-Ensby, Cecilie Ellingsen og Maria Hasselgård tok imot prisen på vegen av Brennpunkt-gjengen.

Foto: Cathrine Wik, NRK

– Det er en stor anerkjennelse å få Data-SKUP-prisen etter hardt arbeid, med mange ukers jobbing med et stort datamateriale, sier Maria Hasselgård til NRK.

«Legekoden» handler om den tillit vi har til legestanden. Tv-programmet og en serie artikler på nett avslørte at leger jukser med refusjoner.

Drammen Sykehus jukset med kreftprøvene i 14 år. Offisielt var det én mann som fikk skylden. Men i stedet for å få sparken, ble han i hemmelighet belønnet med en millionsluttpakke.

Drammen sykehus

AVSLØRT: Undersøkelser viste at Avdeling for patologi i Drammen fra 2002 til 2016 fikk nesten 18 millioner kroner urettmessig fra Helfo.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

9700 leger ble kartlagt

Prosjektet avslørte også hvordan det offentlige bidraget til fastlegeordningen blir ujevnt fordelt. Noen får leger får en mye større del av fellespotten enn flertallet. En meget stor datamengde ble gjennomgått og systematisert for å tydeliggjøre utslagene.

I alt gikk journalistene gjennom 90 millioner fastlege-regninger, så på bruken av 15 milliarder helsekroner og systematiserte informasjon og refusjonskrav fra 9700 leger.

Her forklarer redaksjonen hvordan de jobbet: Slik kartla vi 9700 leger

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist – for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Mange gode gravebidrag

Vinneren ble kåret under festmiddagen til gravekonferansen Data-SKUP lørdag kveld.

Bak prosjektet står Bjørn Olav Nordahl, Espen Andersen, Maria Hasselgård, Ole Jørgen Kolstadbråten og Marie Gjerver.

Juryen har bestått av Brigitte Alfter, Helena Bengtsson og Nils Mulvad. Totalt var det 12 arbeider som var nominert, inkludert «De ulovlige pokerklubbene» fra Aftenposten, Faktisk, «De forsømte broene» fra VG og «Edderkoppen» fra NRK.

– Det var veldig vanskelig å velge blant så mange gode bidrag, forteller jurymedlem Brigitte Alfter til fagbladet Journalisten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger