Hopp til innhold

NRK vant Data-SKUP for avsløring av legejuks

NRK Brennpunkt vant prisen for prosjektet «Legekoden» som avslørte at leger og sykehus jukser med refusjoner.

Espen Andersen, Anne Linn Kumano-Ensby, Cecilie Ellingsen og Maria Hasselgård.

HEDER OG ÆRE: Espen Andersen, Anne Linn Kumano-Ensby, Cecilie Ellingsen og Maria Hasselgård tok imot prisen på vegen av Brennpunkt-gjengen.

Foto: Cathrine Wik, NRK

– Det er en stor anerkjennelse å få Data-SKUP-prisen etter hardt arbeid, med mange ukers jobbing med et stort datamateriale, sier Maria Hasselgård til NRK.

«Legekoden» handler om den tillit vi har til legestanden. Tv-programmet og en serie artikler på nett avslørte at leger jukser med refusjoner.

Drammen Sykehus jukset med kreftprøvene i 14 år, ifølge en ekstern granskning gjennomført av PWC. Vestre Viken fikk en bot på én million kroner for å ha sendt regninger til Helfo som det ikke var grunnlag for.

Overlegene ved Patologisk avdeling avviser at det har blitt jukset med kreftprøver på Drammen sykehus. De mener at granskingsrapporten var et bestillingsverk fra sykehusets styre, der målet var å legge skylden for en kodefeil på deres avdeling.

Drammen sykehus

En ekstern gransking viste at Avdeling for patologi i Drammen fra 2002 til 2016 kan ha fått utbetalt nesten 18 millioner kroner urettmessig fra Helfo.

Foto: Bjørn Olav Nordahl / NRK

9700 leger ble kartlagt

Brennpunkt avslørte hvordan det offentlige bidraget til fastlegeordningen blir ujevnt fordelt. Noen får leger får en mye større del av fellespotten enn flertallet.

En meget stor datamengde ble gjennomgått og systematisert for å tydeliggjøre utslagene.

I alt gikk journalistene gjennom 90 millioner fastlege-regninger, så på bruken av 15 milliarder helsekroner og systematiserte informasjon og refusjonskrav fra 9700 leger.

Her forklarer redaksjonen hvordan de jobbet: Slik kartla vi 9700 leger

Vi går til legene når vi er på vårt mest sårbare og stoler på dem. Men tilliten kan misbrukes. Brennpunkt har gravd i pengestrømmene i og rundt legene. Vi har funnet både sykehusleger og fastleger som misbruker den tilliten de er blitt vist - for å tjene mest mulig. Er kontrollen god nok, og hvor stor er sjansen for å bli tatt?

Se dokumentaren «Brennpunkt: Legekoden»

Mange gode gravebidrag

Vinneren ble kåret under festmiddagen til gravekonferansen Data-SKUP lørdag kveld.

Bak prosjektet står Bjørn Olav Nordahl, Espen Andersen, Maria Hasselgård, Ole Jørgen Kolstadbråten og Marie Gjerver.

Juryen har bestått av Brigitte Alfter, Helena Bengtsson og Nils Mulvad. Totalt var det 12 arbeider som var nominert, inkludert «De ulovlige pokerklubbene» fra Aftenposten, Faktisk, «De forsømte broene» fra VG og «Edderkoppen» fra NRK.

– Det var veldig vanskelig å velge blant så mange gode bidrag, forteller jurymedlem Brigitte Alfter til fagbladet Journalisten.

5. april 2019: Pressens Faglige Utvalg har konkludert med at NRK har brutt god presseskikk i dekningen av «Legekoden».

11. april 2019: Saken er oppdatert med kommentar fra overlegene ved Patologisk avdeling ved Drammen sykehus.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger