I februar flyttet det inn to nye beboere på Seniorhuset i Pastor Fangens vei 22 i Oslo. De har ikke kommet hit på grunn av alderdom eller sykdom, men er studenter.
De bor i hver sin leilighet, med nesten halvert husleie, mot at de tilbringer 30 timer i måneden sammen med de eldre.
– Det er jo som en studentbolig, bare med andre aldersgrupper. Vi kan gjøre akkurat det samme som i en studentbolig, sier Kathrine Hogganvik (21).
REDUSERT LEIE: Tannlegestudenten Helene Thorsen og lærerstudenten Kathrine Hogganvik trives hos Seniorhuset i Pastor Fangens vei.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRKKathrine Hogganvik er lærerstudent, mens Helene Thorsen (20), er tannlegestudent. Begge fikk vite om botilbudet fra noen bekjente og ble raskt interesserte.
– Det å bo med en helt annen aldersgruppe og få kjennskap og relasjoner til dem, var det mest tiltrekkende, sier Hogganvik.
Blanding av yngre og eldre
Studentene gjør flere aktiviteter sammen med de eldre, som å grille i hagen eller gå en tur i. De har blant annet vært på skitur fra Sognsvann opp til Ullevålseter sammen med Kari Oddny Hauge (67).
– Da fant vi noen flotte utforkjøringer til andre siden av Sognsvann, og jeg kjørte fra dem, sier 67-åringen.
Hauge synes jentene er veldig blide og hjelpsomme, og at det er hyggelig å ha en blanding av yngre og eldre mennesker.
– Hvis det bare er eldre, så blir det jo helt gamleheim!
GOD ATMOSFÆRE: Unni Furuholmen (92) synes det er hyggelig å prate med de nye medbeboerne.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRKByråkratiske utfordringer
Bakgrunnen for ordningen er å få til et møte mellom generasjoner, hvor både de eldre og studentene tjener på det.
– Vi skal teste ut dette og vi ønsker å gå videre med den modellen. Vi håper det etter noen år kan bli vanlig å få til møte mellom generasjoner, sier byrådsleder Raymond Johansen.
FLERE GENERASJONER: Byrådsleder Raymond Johansen vil få til et møte mellom unge og eldre.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRKHan mener det kan bli utfordringer av byråkratisk karakter.
– Hva er dugnad? Hva skal du kunne få lønn for, og hva skal du kunne få avslag i husleia på?, nevner han av utfordringer.
- Les også: Flytter gjerne inn på eldresenter
Også på sykehjem
Det var en undersøkelse blant de eldre som satte kommunen på ideen om medbeboere. Den viste at de ville ha flere møteplasser på tvers av generasjoner, og muligheten til å møte barn, ungdom og voksne i mer naturlige settinger.
VÆR EN GOD NABO: Heidi Nordal ønsker at de eldre skal oppleve en glede i hverdagen.
Foto: Rolf Petter Olaisen / NRK– Da kom vi opp med dette med å være en god nabo. Hvorfor kunne ikke studenter bo der hvor eldre bor, forteller lederen av seniorhuset, Heidi Nordal.
Når Oslo kommune bygger nytt sykehjem som åpner på Oppsal i 2022 skal de fortsette modellen der unge og gamle bor i samme hus.
Byråd for eldre, helse og arbeid, Tone Tellevik Dahl, gleder seg til det.
– De som har flyttet inn i Nordre Aker virker kjempefornøyde. Jeg ser frem til at vi får utvidet dette konseptet når vi nå bygger et nytt sykehjem på Oppsal.