Flytter gjerne inn på eldresenter

Braarudtoppen og Åsentunet omsorgsboliger i Horten er først i Norge med et prosjekt der studenter og eldre skal bo under samme tak.

Har mye å lære av eldre

POSITIVE: Kameratene Aras Murad f.v., Abbas Mirza, Reza Faiazi og Elias Vøllestad tror unge og gamle kan lære mye av hverandre.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Prosjektet, som stammer fra Nederland, handler om at studenter får bo på sykehjem for en billig penge, mot å hjelpe til noen timer i uka.

På Braarudtoppen og Åsentunet i Horten gleder beboere seg til å få inn studentene.

– Utelukkende positivt, utbryter Else-Bjørg Andersen.

– Vi er mye mer enn bare gamle mennesker, sier Jorun Poosz med et smil. Man er aldri for gammel til å lære noe nytt.

– Man kan glemme litt hvordan det var å være ung, så kanskje vi kan lære å forstå hverandre bedre, sier Gerd Dragenæs.

Jorun og Gerd

FORNØYDE: Jorun Poosz og Gerd Dragenæs gleder seg til studentene flytter inn.

Foto: Anne Melsom Bjerke / Nrk

Har mye å lære

På Høgskolen i Sørøst-Norge møter vi kameratene Abbas Mirza, Aras Murad, Elias Vøllestad og Reza Faiazi. De nikker alle samstemte på spørsmålet om de kunne tenke seg å flytte inn på et eldresenter.

– Det er ikke noe jeg har tenkt så mye på, men det hørtes egentlig veldig fint ut, sier Aras.

– De eldre er kloke og har opplevd mye. Vi har nok mye å lære, sier Abbas.

Han synes det er mye mer interessant å snakke med de eldre om deres historier, enn å lese om dem i en bok. Det er kameratene enig i. Guttene diskuterer seg imellom, om viktigheten av den gode samtalen, gode verdier og hva de kunne lært de eldre.

– Jeg studerer jo økonomi så jeg kunne lært dem litt om det, men det blir kanskje litt kjedelig, ler Aras.

Skal gjøre hverdagen bedre

Selv om det ikke er snakk om rene økonomiske spørsmål, er tanken fra kommunens side at studentene kan hjelpe til med blant annet å opprette Vipps og e-post for beboerne, gjøre ærend og være med på sosiale aktiviteter.

Birgit Gundersen

TROR PÅ PROSJEKTET: Avdelingsleder Birgit Gundersen mener både unge og gamle kan ha stort utbytte å bo sammen. Fristen for å søke om studenthybel er satt til 27. oktober.

Foto: Anne Melsom Bjerke / NRK

Ideen er jo at man skal samarbeide på tvers av generasjonene. Det handler om å gi det lille ekstra, for alle kan bidra til en bedre hverdag, forteller avdelingsleder Birgit Gundersen.

Gundersen forteller videre at de ønsker studenter fra alle felt, ingeniører som sykepleiere.

– Vi ser det som en vinn-vinn-situasjon, der alle kan lære av hverandre. De eldre sitter med mye kunnskap og historie. Vi håper de unge vil komme inn og dra nytte av det, samtidig som de bidrar til en trygg og sosial hverdag for beboerne.

Leilighetene som studentene skal bo i er på 32 kvadratmeter, og koster 2700 kroner per måned. I utgangspunktet ser Gundersen for seg at studentene i tillegg bidrar rundt 30 timer i måneden.

– Vi er fleksible, og legger selvfølgelig til rette for studentene i eksamensperioden.