Nå kan du reise med toget på Østre linje igjen

Etter tre måneder med arbeid ved fem stasjoner kunne pendlerne endelig ta toget på Østre linje igjen i dag.

Britt-Johanne Wang

Prosjektleder Britt-Johanne Wang i Jernbaneverket besøkte Askim stasjon mandag morgen.

Foto: Jan Henrik Ihlebæk/NRK

Buss for tog har vært livet for pendlerne på Østre linje på Østfoldbanen en god stund.

Arbeidene med å oppgradere de fem stasjonene Kråkstad, Tomter, Spydeberg, Askim og Mysen har gjort at det er 11 uker siden sist man kunne ta toget på linja.

I morges kunne prosjektleder Britt-Johanne Wang fra Jernbaneverket endelig ønske pendlerne god togreise fra Askim stasjon igjen.

– Vi har hatt flere avganger tidligere i morges, og det var virkelig mange mennesker her. De gir uttrykk for at det har blitt fint. Interessen for å ta toget har kommet tilbake, sier hun.

Trinnfri adkomst

På Askim stasjon gjenstår det fremdeles noe anleggsarbeider før hele stasjonen er ferdig. Men det splitter nye plattformen på hele 230 meter er helt klar.

– Her blir det nå plass til hele toget. Høyden på plattformen er nå 76 centimeter, noe som betyr at man får en trinnfri adkomst fra toget ut på plattformen. Det er praktisk for blant annet rullestoler og barnevogner. Vi har også ledelinjer for svaksynte, og det ligger sikkerhetsstriper på plattformkanten, sier Wang.

Ved de fem stasjonene er det gjort en del endringer som ikke er synlig for publikum. Det er bygd nye tekniske hus, og man kommer etter hvert til å flytte signalsystemene ut i egne hus.

– De nye digitale signalsystemene skal være ferdig bygget i august neste år.

Ny undergang

Askim stasjon

Arbeidet med å bygge en undergang på Askim stasjon er godt i gang.

Foto: Petter Larsson/NRK

Arbeidene fører ikke til verken økning i antall avganger eller kortere reisetid. Men Wang forteller at de reisende likevel kommer til å nyte godt av endringene.

På Spydeberg og Mysen vil det komme overgangsbruer i løpet av våren og sommeren neste år.

– På Askim bygger vi nå også en ny undergang for publikum. Dette er en stasjon med både kryssing og et stort antall reisende i døgnet, så det vil komme godt med. Den skal stå ferdig 15. desember.

Kari Thomassen var en av pendlerne som var tilbake på toget i dag.

– Det har blitt mye buss, men det har gått fint, sier hun.

Pendleren er fornøyd med resultatet på Askim stasjon.

– Dette har blitt veldig bra, men man burde satset enda mer! Vi burde hatt i hvert fall to spor helt til Mysen, ler hun.