Hopp til innhold
Vigelandsparken i Oslo
Foto: Anders Brekke / NRK

Frognerparken

Oppsummert

Frognerparken i Oslo sentrum er en av Norges mest kjente grøntområder. Skulplturene til Gustav Vigeland gjør også parken til en av Norges største turistattraksjoner.

 • Vurderer å sikre svaner mot hundar utan band

  Etter at tre svaneungar i Frognerdammen har omkomme i løpet av juni og juli, vurderer Bymiljøetaten om dei skal gjere tiltak rundt vatnet.

  Etaten går ut frå at to av svaneungane vart drepen av hundar som gjekk utan band, tross at det er bandtvang i Frognerparken.

  – Den siste svaneungen vart observert av ein av etaten sine tilsette då den vart drepen av ein laus hund, seier Marie Berge frå Bymiljøetaten.

  Dei går ut frå at den andre ungen også vart drepen av hund, sidan den vart sett i live kort tid før den siste døydde.

  – Det observerast nesten dagleg lause hundar som jagar og skremmer både svaner og ender i Frognerparken. Det er eit stort problem, seier Berge.

  No vil dei vurdere om dei skal sette inn tiltak for fuglane.

  – Det har blitt sett opp gjerde rundt reiret, og hengt opp nokre provisoriske skilt, men dette har nok mest effekt heilt i starten då ungane var meir i reiret.

 • Siste svaneunge i Frognerparken drept av hund

  Den siste av dei tre svaneungane i Frognerparken i Oslo vart fredag morgon drepen av ein hund som ikkje var i band. Det stadfestar Bymiljøetaten, som skriv at ungen vart teken aust for Kjærlighetsbrua ved Frognerdammen.

  Hundeeigaren skal ifølgje eit vitne ha stukke frå staden, og Bymiljøetaten vil melde hendinga til politiet.

  Dei tre svaneungane vart klekka i juni. Ein av dei forsvann etter berre ei veke, den andre vart borte for eit par dagar sidan.

  Etter bekymra meldingar frå publikum om lause hundar nær svanene svarte Bymiljøetaten i ein e-post 13. juli at dei er «kjent med situasjonen med svanene, men det er ikke prioritering per nå å sette opp mer sikring langs Frognerdammen.»

  Svaneungene i Frognerdammen, juni 2022
  Foto: Eduardo Cortes
 • Politiet ønsker tips om Sinnataggen

  Etter at noen prøvde å sage over ankelen til den lille hissigproppen i Frognerparken tirsdag, ønsker politiet tips i saken. Foreløpig har de ingen mistenkte, og ber folk som kan vite noe om å ta kontakt på telefon 02800 eller via tipsportalen.

  Sagskader på Sinnataggens venstre ankel.
  Foto: Nadir Alam / NRK
 • Vandalene kan ha blitt filmet

  Overvåkingskameraer kan ha fanget opp forsøket på å sage ned Sinnataggen i Frognerparken i Oslo. – Det er kameraovervåking i parken, men jeg har ikke fått sett på bildene, sier Jarle Strømodden, leder for Vigelandmuseet, til NRK.